Цената на златото спада във вторник сутринта поради увеличаване на доходността на американските държавни облигации, показват данните от днешната търговия.

Стойността на юнските фючърсни контракти за злато на борсата Comex в Ню Йорк намаля сутринта с 0,31% или с 5,45 долара до 1727,15 долара за тройунция.

Цената на майските фючърси за среброто спадна в същото време до 24, 852 долара за унция.

Котировките за благородния метал се понижават за четвърта поредна търговска сесия. Натиск върху цената на жълтите кюлчета оказва нарастването на доходността на неговата алтернатива като "сигурен" актив - десетгодишни американските държавни облигации (US Treasuries), която се увеличи до 1,691% от предишното затваряне на ниво 1,676%.

Освен това наблюдаваното в момента укрепване на долара спрямо други основни световни валути също действа като фактор за поевтиняване на златото, тъй като го прави по-малко достъпно за притежателите на други валути.

Анализаторите на ICICI Bank очакват "относително равна траектория" за цените на златото до края на тримесечието, тъй като инвеститорите чакат решения от Федералния резерв на САЩ за нивото на основните лихвени ставки. В същото време те вярват, че през втората половина на годината, цената на метала може да падне още поради очакванията за растеж в световната икономика и намаляване на търсенето на безопасни активи.