След като Турция не успя да овладее обезценяването на лирата с обръщането на лихвената си политика, сега е ред на още по-сериозни мерки, става ясно от изказване на гуверньора на централната банка Начъ Агбал, предаде Hurriyet.

По думите му страната може да се насочи към свиване на количеството пари в обращение догодина, тъй като каквото и да правеше финансовата институция до този момент, всяка политика, изглежда, водеше просто до още по-голямо подриване на покупателната способност на местната валута.

Манията на турците по златото оставя лирата уязвима, въпреки нейния подем

Манията на турците по златото оставя лирата уязвима, въпреки нейния подем

Фирмите и инвеститорите увеличават запасите си в скъпоценния метал

"За нас е важно да създадем възприятие у хората за загубите, които икономиката и страната ни търпят в следствие на инфлацията", каза той във видеоконференция относно паричната и лихвената политика догодина.

Затова и той изтъкна, че паричната политика в страната ще бъде имплементирана по ясен и разбираем за всички начин през следващата година.

Въпреки думите му обаче, от централната банка все пак предвиждат доста високо равнище на инфлацията, като тя ще се понижи до 9,4% към края на следващата година. Средносрочната оценка на финансовата институция е индексът на потребителските цени да се свие до 5% годишно.

Ситуация без изход: Новата лихвена политика на Турция също срина лирата

Ситуация без изход: Новата лихвена политика на Турция също срина лирата

Независимо дали основният лихвен процент се качва или спада, валутата е надолу

Очакванията са инфлацията за цялата 2020 г. да е 12,1%, което е с над 2 процентни пункта по-висока стойност, отколкото е плана на властите в южната ни съседка. До края на годината обаче тя може да се покачи още повече, като се има предвид, че през ноември тя продължи да се увеличава и достигна 14,03%.

До това се стигна, след като турската централна банка увеличи основния си лихвен процент по репо сделките от 10,25 до 15%. Макар по принцип това да е правилен ход в условията на срив на покупателната способност на валутата, притесни форекс пазарите, тъй като валутните резерви на южната ни съседка се сринаха от началото на годината.