Септември месец приключи. Той бе различен за различните фондови пазари по света. И докато станахме свидетели на нови рекордни стойности за щатските индекси, родният SOFIX е при най-ниската си стойност от близо година и половина насам.

Инвеститорите се интересуват от бъдещето, а не от миналото. Ето и какво може да се очаква на финансовите пазари, въз основа на историческото представяне на пазарите. Трябва, разбира се, да имате едно на ум, че историческото представяне не е гаранция за бъдещото такова!

Какво да очакваме от SOFIX през октомври? 

Започваме с това, какво можем да очакваме от индекса на сините чипове SOFIX през десетия месец на годината. Индексът приключи със спад от 1.5%, което бе доста нетипично на фона на средното му повишение от 1.5%, през деветия месец на годината.

По отношение на октомври обаче, за инвеститорите има лоша новина. В исторически план октомври е бил един от най-лошите месеци на годината за българския индекс.

За периода 2005-2010 година, SOFIX се е понижавал средно с близо 7% през октомври.

Следва забавяне на спада му през следващата години, за да достигне минимален ръст от 1% през 2015-та година и ръст от около 8% през 2016-та. През изминалата година, индексът отбеляза спад от близо 3% през десетия месец на годината.

Може да се обобщи, че от създаването си до момента, SOFIX е губил средно 3% през всеки десети месец на годината.

Отвъд октомври и ноември обаче, инвеститорите имат повод за оптимизъм. Традиционно в последния месец на годината често виждаме ръст на компонентите, членове на портфейлите на големите институционални инвеститори. Трябва да се отбележи също така, че декември и януари, обикновено са двата най-добри месеца от годината за инвеститорите.

Друг повод за оптимизъм традиционно в края на годината са и очакванията за добри годишни резултати от компаниите. Иначе, първият по-силен сигнал за край на спада би бил връщане на SOFIX над 50-дневната му пълзяща средна величина (червената линия на графиката), която е при ниво от около 632.5 пункта. 

Снимка 381543

Графика: Инфосток

Истинският сигнал обаче, за покупки, би дошъл при повишение на 50-дневната средна величина на SOFIX над 200-дневната такава, или така нареченото "златно пресичане". А дългосрочната средна в момента е при ниво от 657 пункта.

Щатските пазари през октомври 

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с близо 2% през септември, докато широкият S&P 500 добави над 0.5% към стойността си. Технологичният Nasdaq загуби близо 1% от стойността си.

Иначе октомври се отличава със сериозна волатилност за щатските пазари. Средната промяна на индексите е била 1.44%, на фона на 1.05% за всички останали месеци, без октомври.

Октомври е доказал, че може да бъде месец на крайностите. Голям брой пазарни сривове и крахове са се случили, или са започнали, именно през десетия месец на годината. Сривове е имало през октомври на 1929-та и 1987-ма година.

Емблематично е понижението с 554 пункта на индекса Dow Jones на 27-ми октомври 1997-ма година, както и подобни спадове през 1978 и 1979-та година. Трябва да отбележим спадът на 13-ти октомври 1989-та, както и сривът през октомври на 2008-ма година, след фалита на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers.

През последните 67 години, индексът Dow Jones Industrial Average се е повишавал в 40 от месеците октомври и се е понижавал в 27 от тях. Това прави среден ръст от 0.6% за индекса, което го поставя на седма позиция, като най-добър месец за индекса.

Далеч по-добър е октомври за широкия щатски индекс S&P 500 с повишение от 0.9% за посочения период. По-слабо е представянето на технологичния Nasdaq през октомври, със средно повишение от 0.7% и позитивни години - едва 25 от последните 46.

Иначе, пред инвеститорите има още една статистика, която може да им дава повод за спокойствие. Представянето на щатските индекси през октомври в средата на президентския мандат е било далеч по-силно от средното за месеца. То възлиза на 3.1% за Dow, 3.3% за широкия S&P 500 и 4.2% за Nasdaq.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари