Индикаторът, който така обича легендарният инвеститор Уорън Бъфет, предсказва срив на фоновия пазара. Защо в момента от акциите е по-добре да се стои далеч?

Сега световните пазари се намират в различна ситуация. Ако на emerging markets (развиващите се пазари) се наблюдават предимно масови разпродажби, то американските фондови борси отчитат на практика непрекъснат ръст.

Това се обяснява на първо място с насочването на капиталите към САЩ, доколкото американската икономика демонстрира уверен растеж. А в другите региони на света има или забавяне, или пък активите там н е представляват интерес от гледна точка на инвестирането.

Въпреки това ръстът на фондовия пазар в САЩ изглежда анормален и изкуствен и много експерти предсказват неговия скорошен и силен срив.

Един "балон" за $5 трилиона се е надул в технологичния сектор

Един "балон" за $5 трилиона се е надул в технологичния сектор

FAAMG + BAT струват повече от целия фонови пазар на Япония и ЕС

Създателят на финансовия бюлетин Hulbert Financial Digest Марк Хълберт твърди, че повечето обичайни индикатори дават сигнали за тревога. Особено той отбелязва т.нар. "Индикатор на Бъфет", който собственикът на инвестиционния фонд Berkshire, нарича единствения верен показател за състоянието на пазара.

Същността на този показател е проста. Той представлява отношението между общата пазарна капитализация на всички акции в САЩ спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Когато този индикатор се намира в диапазона от 70% до 80% от БВП, това е сигнал за покупка на акции. Но когато показателят превишава100%, това означава, че пазарът е надценен и е време да се излиза от него.

В момента индикаторът сочи съотношение обща пазарна капитализация - БВП равняващо се на близо 140%, което е нов рекорд за показателя. Или казано с други думи стойността на акциите е силно надценена и се очаква продължителен спад на борсите.

Подобен ефект бе наблюдаван по време на т.нар. "Интернет балона" или "дотком"" от края на миналия и началото на сегашния век. Но тогава и досега до сега нивото на индикатора не се вдигало чак толкова.

Възможен ли е срив на пазарите през август?

Възможен ли е срив на пазарите през август?

В исторически план той е сред най-волатилните, а има и редица други фактори

Означава ли това, че пазарът задължително ще рухне? Да се даде точен отговор на този въпрос е трудно, доколкото самите пазари са се изменили.

Но си струва да се отбележи, че сега за особено големите играчи на пазара е доста лесно да манипулират индексите. Например капитализацията на Apple миналата седмица надхвърли 1 трилион долара, а пазарната стойност на още няколко ИТ гиганта се приближава до такава сума. Заедно с повишаването на стойността на техните акции се покачва и теглото им в индексите. Съответно с помощта на 4-5 емитента с обща капитализация няколко трилиона долара и още няколко растящи компании спокойно може да се осигури ръст на индексите и в бъдеще.