Всеки истински връх или дъно се тестват! Това е основно правило в техническия анализ. Всъщност тестът на върха е доказателство за край на възходящия или на низходящия тренд. Това е последната вълна на отпор и опити за продължение на тренда от страна на биковете и мечките. Това на практика е и мястото, където умните пари напускат кораба и оставят "горещия картоф" да пари в ръцете на индивидуалните инвеститори.

В светлината на това, че основните щатски индекси са много близо до историческите си върхове от началото на годината, ще припомня само няколко факта свързани с моменти в историята, които не се асоциират с добри чувства от инвеститорите.

Например при намирането на пиковите стойности на индекса S&P 500, (барометър на световните фондови пазари предвид на това, че представлява около половината от световната пазарна капитализация) от 2000-та и 2007-ма година, видяхме една и съща ситуация.

За съжаление на инвеститорите, това бе последвано от кризи и масирани загуби на фондовите пазари. Щатските индекси се понижиха с по над 30%, през двата периода.

Как бяха формирани върховете при посочените два борсови пика?

Общо взето, намирането на върхове се материализира по един и същ начин. Достигане на връх; остър и силен спад в рамките на между 7 и 12% за три четири седмици; три-четири месеца на възстановяване и тест на върха (като в един от случаите бе дори пробит за малко, или видяхме фалшив пробив); последвало понижение за тест на най-ниската стойност по време на четириседмичната първоначална корекция след върха; ускоряване на спада, след пробив на посоченото дъно.

Изглежда ли ви познато?!

Лошата новина за инвеститорите е, че този сценарий доста наподобява на случващото се в момента при индекса на сините чипове S&P 500.

Morgan Stanley: Пригответе се за най-големия спад на борсите за годината

Morgan Stanley: Пригответе се за най-големия спад на борсите за годината

Слабото представяне на технологичните компании вещае сериозна корекция

Видяхме исторически връх през януари; бърз и рязък срив от около 12% през четирите седмици на февруари; последва възстановяване през следващите пет месеца (малко по-дълго от предходните два случая) и в момента индекса е на около 1.5% от върха си. Проблемът е, че ако не видим пробив на върха, или пък видим пробив, но бързо връщане под него, спадът на широкия щатски индекс е възможно да се възобнови и засили. Или август, може да е много лош за инвеститорите, ако този сценарий се материализира.

Целта на потенциалното понижение, би била дъното от февруари месец, а именно нивото от 2 532 пункта. А до там са 11%, спрямо настоящите нива на S&P 500!

Всъщност в исторически план август месец е един от най-волатилните за щатските пазари. Като пример можем да дадем осмия месец на 2015-та година, когато широкия щатски индекс регистрира сериозни загуби. Тогава първоизточник бе Китай. И отново Пекин (в светлината на търговската война), може да е източник на проблеми за световните пазари и през тази година.

От 2009-та до 2016-та година индексът на сините чипове S&P 500 се е понижавал средно с 6% през август. Тази статистика до голяма степен е и в основата на популярното правило "продавай през май и си почивай".

Дали този август, ще спази негативния тон на представянето на щатските пазари, предстои да видим. Тревожните сигнали обаче са много и са налице, като се започне от потенциалните две нови повишения на лихвите от страна на Фед до края на годината.