Китай се надяваше, че Зимните олимпийски игри, които започнаха на 4 февруари, ще бъдат преломен момент за държавния дигиталния юан, осигурявайки му глобална сцена, на която да демонстрира своята мощ във финансовите иновации.

Игрите започнаха, но геополитическото напрежение, пандемията и настояването на Китай да заличи всяка следа от Covid-19 "разваля спортното събитие, нанасяйки удар на един от най-амбициозните проекти за цифрова валута на планетата", пише CNN Business.

Китай вече е на ръба да се превърнев безкасово общество

Проблемът е, че по-голямата част от електронните транзакции се извършват в частни приложения, извън непосредствения обхват на държавата. Официалният дигитален юан можеше да промени това, предоставяйки на Пекин безпрецедентно количество информация за това за какво хората харчат парите си и къде ги харчат.

Втората по големина икономика в света изпробва цифровия юан в китайските градове през последните две години, докато се подготвя за национално му внедряване, което може да постави Китай пред Европа и САЩ в глобалната надпревара за разработване на подкрепяна от държавата цифрова валута.

Какво ще спечели и какво ще загуби Китай от предстоящата Олимпиада

Какво ще спечели и какво ще загуби Китай от предстоящата Олимпиада

Освен, че е бойкотирана от доста страни, Китай няма да продава и билети за Зимните олимпийски игри

Времевата линия за това общонационално стартиране все още не е определена, но Пекин възнамеряваше именно Олимпийските игри да бъдат важен етап по пътя към широкото използване.

Пекин оказва натиск върху бизнеса по време на Зимната Олимпиада

Натискът важи дори за големите западни компании като McDonald's и Nike - те са задължени да позволят на клиентите да използват цифровия юан по време на игрите.

Дигиталната версия на валутата е един от трите варианта на плащане, които чуждестранните спортисти и посетителите на олимпийското село имат право. Останалите са плащанията в брой и с Visa.

Оказва се, че желаещите да плащат с дигитален юан не са толкова много, колкото Китай се надяваше

Пекин всъщност забранява на повечето фенове да присъстват на Олимпиадата и е изградил сложен карантинен "балон", за да отдели олимпийците, официалните лица, журналистите и помощния персонал от останалата част от града, тъй като опасенията от огнища на коронавирус в страната продължават.

От своя страна, много западни държави предупредиха своите спортисти да не използват цифровия юан, заради недоверието към китайското правителство, включително заради опасенията за шпионаж.

САЩ обмисля да обяви бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обмисля да обяви бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Американските спортисти все още ще имат право да се състезават

"Олимпийските игри наистина можеха да са първият реален шанс както за туристите, така и за китайските граждани да се запознаят с цифровия юан, но тази врата се затръшна, когато китайското правителство реши сериозно да ограничи броя на олимпийските зрители", коментира пред CNN Крейг Сингълтън, който е старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите - изследователски институт, базиран във Вашингтон.

"Само това решение, повече от всичко друго, вероятно ще забави допълнително масовото приемане на цифровата валута", допълни експертът.

Приглушен международен дебют

В седмиците и дните преди началото на Олимпиадата китайски компании и държавни служители продължиха да рекламират спортното събитие като възможност за дигиталния юан , въпреки че стана очевидно, че посещаемостта ще бъде минимална.

"Представянето на цифровия юан на грандиозно събитие като Зимните олимпийски игри може да покаже на света най-новото финтех постижение на Китай", заяви пред държавната телевизия на Китай Ли Син - главен бизнес мениджър в отдела за цифрови юани на Bank of China. Държавната банка е официален банков партньор на игрите в Пекин.

Няколко основни фактора затрудняват широкото приемане на цифровата валута

Властите създадоха една от най-сложните Covid карантини в света. Известни официално като "система със затворен цикъл", ограниченията важат за около 11 000 души от цял ​​свят, като буквално ги изолират от по-широкото китайско население.

На всеки китайски или чуждестранен посетител, който не е част от тази система изобщо е забранено да присъства на игрите, което допълнително ограничава мащаба на зрелището.

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Вече се провеждат редица пилотни проекти

Политическото напрежение допълнително усложнява ситуацията. Още през юли миналата година трима републикански сенатори на призоваха Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ да забрани на американските спортисти да получават или използват цифровия юан по време на Зимната Олимпиада. Официално известна забрана няма, но в американските медии излезе информация, че "спортистите са посъветвани са не използват цифров юан".

Цифровият юан се бори да набере сила в Китай

През втората половина на 2021 година обаче транзакциите, използващи валутата, възлизат на едва $8,37 милиарда, което се равнява на $1,4 милиарда на месец.Въпреки че това бележи известен напредък след две години изпитания, все още е много далеч от  желанието на Пекин за неговия възход в частните приложения за цифрово плащане.

И както изглежда, Зимните олимпийски игри в Пекин също няма да допринесат за вълнуващия старт на държавната дигитална валута.

Какво е общото между bitcoin и дигиталния юан според централната банка на Китай?

Какво е общото между bitcoin и дигиталния юан според централната банка на Китай?

Страната работи по този проект от 2014 година