Цената на златото в сряда сутринта ще се стабилизира около нивото малко над 1780 долара за тройунция, показват данните от днешната търговия. Инвеститорите очакват решението на Федералния резерв на САЩ относно основния лихвения процент следващата седмица.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачи с 1,9 долара, или с 0,11%, до 1784,3 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценния метал се продава по 1773,81 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се покачи с 0,23% до 22,387 долара за унция.

Следващото заседание на Фед е насрочено за 13-14 декември. След него регулаторът ще обяви решението си за основния процент и ще актуализира макроикономическите прогнози. А след това ръководителят на американската централна банка на САЩ Джером Пауъл ще говори на пресконференция.

Според CME Group 77% от експертите очакват регулаторът да забави темпото на повишаване на лихвения процент от 75 на 50 базисни пункта на фона на силна макростатистика за икономиката на страната. Така базовата лихвена ставка ще бъде в диапазона 4,25-4,5% годишно. В същото време инвеститорите ще очакват допълнителни сигнали от Фед относно икономическите перспективи и по-нататъшните планове за лихвите.

Златото е чувствително към паричната политика на регулатора, тъй като тя влияе върху курса на долара, от който зависи търсенето и съответно цената на благородния метал. Традиционно повишаването на лихвите и "ястребовите настроения" на Фед подкрепят долара, което прави златото по-малко изгодно за закупуване в друга валута и обратното.