Златото достигна цена от 1760 долара за унция в петък сутринта, покачвайки се за трета поредна сесия до най-високото си ниво от три седмици. Отрицателните данни за БВП на САЩ накараха пазарите да намалят ястребовите очаквания за монетарната политика на Федералния резерв. Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, подхранвайки страховете от рецесия и повишавайки очакванията, че Фед може да се наложи да забави темпото на повишаване на лихвените проценти.

Според данните от днешната търговия към 9:45 часа българско време, цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачи с 13,40 долара, или 0,77%, до 1763,7 долара за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се тъгува на спот пазара по 1765,85 долара за тройунция, съобщава Ройтерс.

Цената на септемврийските фючърси на среброто се повиши в същото време с 3,26% до 20,172 долара за унция.

В четвъртък следобед цената на златото рязко се вдигна, инвеститорите обърнаха внимание на данните за спада на БВП на САЩ за второ поредно тримесечие. търговията. Августовските фючърси за злато поскъпнаха с 32,6 долара, или 1,9%, до 1751,7 долара за тройунция.

Търговците обърнаха внимание на неочаквани данни за спада на икономиката на САЩ през второто тримесечие. Според Министерството на търговията показателят според първата оценка е намалял с 0,9% на годишна база след спад от 1,6% през първото тримесечие, въпреки че се очакваше растеж от 0,5 %. Подобна статистика увеличи страховете за възможна рецесия, което отслабва долара и подкрепя търсенето на традиционно по-надеждното злато.