Златото беше губеща инвестиция през по-голямата част от годината, но в последно време започна да възвръща част от блясъка си. Цената на благородния метал нарасна с 3.5% от началото на октомври. За същия период един от водещите индекси на Уолстрийт S & P 500 спадна с 6.5%, пише CNN Business.

Златото има склонност да се представя добре в периоди на сътресения и е особено привлекателна инвестиция, когато хората се притесняват от инфлацията - както в момента. Заплатите в САЩ през октомври растат с най-бързо темпо от 2009 г., според официалните данни.

Благородният метал е особено привлекателен за централните банки, търсещи сигурни, ликвидни активи. Покупките на злато от централни банки се увеличиха с 22% през третото тримесечие.

Това е най-бързото темпо от четвъртото тримесечие на 2015 г., според Натали Демпстър, управляващ директор за централните банки и обществената политика към Световния съвет по златото.

През последните няколко години най-големите купувачи на злато са Русия, Турция и Казахстан, а държави като Индия, Полша и Унгария напоследък агресивно увеличават покупките си. Но покупките от централните банки привличат вниманието.

Още централни банки се насочват към златото

"Голямата история за златото в момента са централните банки. Темпът на купуване наистина се увеличи и ускори", посочва Демпстър пред CNN Business.

Инвеститорите забелязаха това. Акциите на златодобивната компания Newmont Mining в S & P 500 се увеличават с близо 7% от началото на октомври.

А според фонда EPFR Global, който проследява парите, преминаващи през взаимни фондове, взаимните фондове, базирани на суровини, привличат повече инвестиции миналата седмица, главно поради увеличеното търсене на злато.

Златото блести, дори когато суровините потъват

Жълтият метал се представя добре, дори когато все повече икономически чувствителни суровини са в отстъпление. Цените на петрола и медта паднаха през октомври например.

Демпстър очаква тенденцията на покачване на цените на златото да продължи, тъй като американските инвеститори продължават да проявяват по-голям интерес към него, особено като се има предвид, че Федералният резерв се очаква да запази темповете на вдигане на лихвите, за да се бори с инфлацията.

Това може да превърне американския долар и златото в още по-привлекателни убежища в несигурни времена.

Търсенето на златни кюлчета и монети в САЩ нарасна с 74% през третото тримесечие, по данни на Световния съвет по златото.

"Нестабилността на фондовите пазари тласна повече хора към златото. Всяко по-нататъшно разтърсване на Уолстрийт би могло да доведе до по-голямо търсене на злато в бъдеще", каза Демпстър.

И все пак златото трябва да измине дълъг път, докато преди да се върне към най-високите си стойности по-рано тази година - последният път, когато инвеститорите реагираха остро на инфлацията. Златото се търгуваше над 1350 долара за тройунция през февруари. Сега се търгува на около 1230 долара.