Apple активно работи по технология, която да позволи на AI модели да работят директно на смартфони. Това е най-ясното доказателство, че компанията вече не гледа надпреварата при изкуствения интелект отстрани, пише FT.

Макар Apple да пусна на пазара първия масов виртуален асистент - Siri, през 2011 г., новата вълна на AI разработки така и не намираха място на нейните устройства.

70 на сто от служителите по света вече използват изкуствен интелект в работата си

70 на сто от служителите по света вече използват изкуствен интелект в работата си

Това показва ново глобално проучване на Adecco Group

Сегашният научен доклад е втори за месец - предходният представяше усилията на Apple за постигане на локална работа на генератор на изображения, подобен на MidJourney.

Втората публикация е свързана с оптимизацията на големите езикови модели, които задвижват генеративния изкуствен интелект. Apple са експериментирали с модела Falcon 7B, който е с отворен код и е разработен от учени в Института за технологични иновации в Абу Даби.

До момента по-голямата част от успешните AI приложения работят на сървъри и потребителите ги използват онлайн. Такъв е подходът на OpenAI и Microsoft, а в голяма степен - и на Google.

Икономиките, които ще се възползват най-много от технологиите с изкуствен интелект

Икономиките, които ще се възползват най-много от технологиите с изкуствен интелект

Съперничеството между Китай и САЩ за пазарно лидерство в AI технологиите може да има "положителни последици" за други страни

През 2024 г. обаче се очертава да видим по-различна ситуация и то при все пак скромните в изчислително отношение смартфони. Там Samsung от месеци намекват, че следващата серия Galaxy S ще има сериозни AI възможности за превод и обработка на текст и създаване на визии. Със същата функционалност вече е натоварена и "умалена" версия на модела Gemini, който Google вгражда в Pixel.

Вече не изглежда невероятно през следващата есен и Apple да покаже своя прочит на темата "AI смартфон".