В днешно време ползваме много различни устройства и всяко едно от тях трябва да бъде зареждано - по-често или по-рядко. Наистина, вече има смартфони, например, които могат да се зареждат безжично, но все още тази функция не е толкова широко разпространена.

След време и тя обаче може да се окаже отживелица и да ползваме напълно различна технология за тази цел.

На това се надяват изследователите от университета в Бъфало и от Китайската академия на науките (CAS), които твърдят, че са направили следващата стъпка към пълното премахване на познатите ни досега методи за зареждане.

Най-големите грешки при зареждането на телефона

Най-големите грешки при зареждането на телефона

Те съкращават продължителността на живота на батериите

В свой доклад, публикуван в Nano Energy, те посочват, че за целта е необходим само един специален метален щифт и малко движение.

Тайната на технологията е в т.нар. трибоелектрично зареждане и всъщност не е нещо напълно ново. При него зареждането става, когато даден материал получи електрически заряд след като попадне в контакт с друг и при наличие на триене.

Всъщност повечето статично електричество се получава по този начин. Точно като експеримента, при който натърквате пластмасова химикалка в косата си, а след това успявате да привлечете късче хартия с химикалката.

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Няколко полезни съвета

Досега обаче не е имало начин този вид създаване на електричество при контакт да бъде използвано като полезен източник на енергия. По думите на изследователите те са успели да променят това със споменатия вече метален щифт.

Той е с размер от 1,5 на 1 сантиметра и е съставен от два тънки слоя злато. Между тях е поставена малка плочица силиконов полимер, наречен полидиметилсилоксан и използван за изработването на контактните лещи. Методът използва триенето между златото и полимера, което създава енергия.

Samsung обеща батерия, която се зарежда пет пъти по-бързо

Samsung обеща батерия, която се зарежда пет пъти по-бързо

Тя ще има и с 45% по-голям капацитет

Колкото по-бързо е триенето, толкова повече електрическа енергия се създава. По думите на водещия автор на доклада Юн Шу, който е професор в CAS, за създаването на тази енергия може да бъде необходимо съвсем леко движение - такова на пръстите на ръката, например.

По време на демонстрацията на метода експертите показали как с щифта успява да се генерира 124 волта, които биха били достатъчни 48 червени LED лампи да светнат по едно и също време.