Можете ли да си представите съвременния свят без автомобили? Без компютри? Без електричество? Звучи като трудна или даже невъзможна задача. Не така очевидно вплетено в нашия живот през последните 30 години е друго изобретение, което всъщност даже е променило начина, по който възприемаме света, учим нови неща и използваме уменията си.

Днес е почти невъзможно да откриете човек, който никога не е търсил информация в интернет. Нашите заявки в Google определят какво ще вечеряме, къде ще си почиваме, за кого ще работим, с кого ще прекараме живота си, къде ще учат децата ни, каква терапия ще търсим и как ще изглежда нашият дом. Търсачката е с нас във всяка стъпка от живота.

Днес събирането на информация онлайн се променя... или може би се завръща към корените си. Подчертаваме и ограждаме текстове и изображения като едно време, но този път търсим помощта не на книгите в библиотеката, а на цялото познание на света.

AI смартфонът: Samsung показа серията Galaxy S24

AI смартфонът: Samsung показа серията Galaxy S24

Дистанцията между Ultra версията и останалите два модела се увеличава

Как стигнахме тук?

Компютърната памет още в средата на XX век догонва и надминава капацитета на известните до момента начини за запис на информация. Това я прави идеална за събиране на факти и данни за всеки случай от живота.

През 60-те и 70-те се появяват първите компютърни информационни системи за нуждите на университети, научни институти, предприятия и военни структури. През 1985 г. технологията влиза и в домовете и училищата с LaserDisk-базираната енциклопедия на американското издателство Grolier. В един диск тя събира съдържанието на 21 хартиени тома - и прави възможна работата по разнообразни проучвания извън стените на библиотеките.

Може днес този интерфейс да изглежда комично, но преди 30 години това е революция

Източник: The Web Archive

Може днес този интерфейс да изглежда комично, но преди 30 години това е революция

През 1993 г. Microsoft пуска на пазара Encarta - първата енциклопедия, която е само на CD-ROM и няма печатно издание. По същото време, обаче, е в ход гигантска технологична промяна - разпокъсаните сървъри на университетски, корпоративни, военни и любителски мрежи се свързват в това, което днес наричаме интернет. Това е началото на истинската демократизация на информацията по света - всеки може да публикува онлайн, без редакторски колектив и без да има мощна компания или академична институция зад гърба си.

Encarta приключва своето съществуване през 2009 г. По същото време един сайт със странно име вече обработва по няколко милиарда заявки на ден. Това е Google - водещата онлайн търсачка, индексирала по-голямата част от съдържанието на интернет.

Интернет на върха на пръстите

Ако сравним сегашната ситуация с края на първото десетилетие на XXI век, за потребителите на персонални компютри фундаменталните промени са много малко. Далеч не е така при един друг клас устройства, които междувременно се превърнаха в нашия основен "прозорец" към света. Да, става дума за смартфоните.

Първоначално не се казват така, защото не са телефони, а по-скоро джобни компютри или лични дигитални асистенти (PDA). През годините се появяват различни модели с най-разнообразни софтуерни екосистеми. Общото между тях е, че е мъчително начинание да ги използвате за нещо, различно от служебни имейли и преглеждане на офисни файлове с по-олекотено форматиране. Затова и си остават специализирани професионални устройства.

Истинската експлозия идва с дебюта на IOS и на Android устройствата през 2007-2008 г. Това вече са модерни операционни системи, създадени за масов мобилен достъп до интернет през 3G. Минават години - процесорите стават многоядрени, екраните растат заедно с паметта и скоростта на мрежите... но все още мобилното търсене на информация оставаше "второ качество" в сравнение с потребителското изживяване на компютър.

Снимка 654151

Източник: GettyImages

Причината не беше в устройствата, а в софтуера, който работи на тях. Търсенето в Google изискваше да излезете от приложението, което използвате в момента, да минете на съвсем друг екран и след това да разглеждате резултати, докато не попаднете на това, което ви трябва. На големия екран на персоналния компютър това е допустимо, но на смартфон е разконцентриращо. Освен това, търсенето по конкретен текст, картина или елемент от изображения беше многостъпков процес, който е в състояние да унищожи концентрацията и на най-търпеливия ползвател.

Всичко това бяха проблеми с един главен източник - самата парадигма на търсене на информация беше непроменена, макар смартфонът да е в състояние да предложи нещо наистина различно.

Samsung Galaxy S24 Ultra: (Не само) AI флагманът

Samsung Galaxy S24 Ultra: (Не само) AI флагманът

Новият топ смартфон на компанията съчетава революция и еволюция

Ето какво

Мнозина наблюдатели реагираха скептично, когато Samsung постави основен акцент при представянето на новите Galaxy S24 смартфони върху една функционалност, която въвежда съвместно с Google - търсенето Circle to Search with Google. Само 10 минути с някое от устройствата в серията са достатъчни, за да се убедите, че тук говорим за наистина голяма промяна.

Снимка 654146

Източник: Явор Николов

Функционалността позволява с едно задържане на виртуалния бутон Home да превърнете екрана си в мултимодална "стартова площадка" за намиране на информация. Само няколко примера:

  • Можете да оградите част от снимка, за да разберете, например, как се казва сградата, пред чиято фасада ваш приятел е снимал;
  • Можете да научите рецептата за ястието, което се е появило в социалния ви feed;
  • Можете да откриете къде онлайн се предлага продукта от билборда срещу вас;
  • Можете да потърсите информация и контекст за споменат в статия човек, като просто подчертаете името му;
  • Можете да преведете съдържание на чужд език.

И всичко това се случва без да напускате приложението, което сте отворили.

Снимка 654147

Източник: Явор Николов

Circle to Search with Google дава ново ниво на продуктивност, за което преди ви трябваше най-малкото лаптоп - но с лекотата и директния контакт, които дава съвременният смартфон. След лекотата, която достъпът до информация придобива с тази функционалност, определено няма да изпитвате удоволствие от "жонглирането" с приложения и писането на заявки в текстово поле.

Амбициозен хардуер с амбициозен софтуер

Circle to Search with Google разширява още повече хоризонтите пред собствениците на устройства от серията Samsung Galaxy S24. Така смартфоните на Samsung покриват целия диапазон на понятието Android флагман.

Снимка 654145

Източник: Явор Николов

Те идват с Galaxy AI пакет от услуги и функции, който позволява превод в реално време, създаване и редактиране на текстове и изображения с помощта на изкуствен интелект, както и подобрени камери. Компактният Samsung Galaxy S24 е с 6,2-инчов Dynamic AMOLED 2X панел и тройна задна камера, а Samsung Galaxy S24+ идва с 6,7-инчов дисплей.

Тазгодишният топ флагман Samsung Galaxy S24 Ultra е с по-плосък 6,8-инчов панел, нова 50-мегапикселова камера с 5-кратно приближение Corning Gorilla Armor покритие на екрана и Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy процесор.

Снимка 654149

Източник: Явор Николов

И трите смартфона от висок клас идват със 7-годишна поддръжка, което означава нови версии на системния софтуер и отстраняване на пропуски по линия на сигурността. Това прави устройствата подходящи за дългосрочно ползване в ролята, която чрез Circle to Search with Google изпълняват възможно най-добре - тази на връзка с колективното хранилище за познание, в което сме превърнали Глобалната мрежа.

Накрая, всички, закупили своя модел от серията Galaxy S24, могат да се възползват от до 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium.