Преди 30 години пейджърите бяха задължителен аксесоар за повечето бизнесмени. Днес обаче Япония официално прекрати дейността на Tokyo Telemessage - последният оператор на пейджъри, пише BBC.

Останали са по-малко от 1500 абонати, повечето от които са здравни работници.

Един от последните потребители е на име Кен Фуджикура, който пази устройството си, защото това е предпочитаният от 80-годишната му майка начин за връзка с него. "Понеже само майка ми знае този номер, когато позвъняваше, знаех, че е тя", споделя той пред сайта Nikkan-Spa.

В неделя погребална агенция в Токио постави малка тента близо до жп гара, за да могат хората да положат цветя и да почетат края на т.нар. pokeberu ("джобни камбанки"). Цифрите на дисплея - 1141064, трябва да означават "aishiteru", което е на японски "обичам те".

Пейджърите са малки устройства, които в началото можеха само да издават звук, а по-късно да получават и текстови съобщения, комбинирайки цифри и текстови символи.

Според новинарската агенция Kyodo към 1996 г. Tokyo Telemessage е имала 1.2 милиона потребители в Токио и 10 милиона в национален мащаб. Устройството е било широко използвано и сред учениците, но е бързо забравено след появата на мобилните телефони.

Във Великобритания National Health Service все още ползва 130 000 устройства заради надеждната връзка с болниците, но планира да преустанови употребата им до 2021 г.

Въпреки че Япония е родното място на технологични гиганти като Nintendo, Panasonic и Sony, старите навици на хората явно трудно се променят.

През 2015 г. BBC съобщава, че факс машините и аудио касетите все още са често срещани, а миналата година един от министрите признава, че никога не е ползвал компютър. Това е Йошитака Сакурада, който по това време е отговарял за киберсигурността в страната.