SIM картите са останали от ранните дни на смартфоните и все още присъстват в днешните най-модерни устройства. Размерът им може и да се е променил на MicroSIM и NanoSIM, но основната структура на технологията и хардуера остава същата.

Времето им обаче изглежда изтича и традиционната SIM карта вероятно скоро ще остане в историята. Тя може да бъде заменена от вградени SIM карти или eSIM, сочи доклад на изследователската фирма IHS Markit, цитиран от International Business Times.

Какво обаче е eSIM? Това са SIM карти, които ще бъдат вплетени в силиконовата тъкан на модема на устройството и биха могли да бъдат програмирани за достъп до различни мрежи. Тези карти се поставят в телефона и не се вадят от него.

Те обаче не са нещо ново - умни устройства като Samsung Gear S3 Frontier вече ги използват за SIM свързаност. Но eSIM може скоро да стане нещо обичайно и при смартфоните.

Производителят на чипове Intel работи върху мобилни модеми, съвместими с подобни eSIM карти, а компанията вече успешно е внедрила eSIM на едно от устройствата си.

Смартфоните умират. Какво идва след тях?

Смартфоните умират. Какво идва след тях?

Това ще е краят на повече от една ера

Предимството, което eSIM има над традиционните карти, е, че те биха могли да поддържат по-висока скорост на предаване на данни с повече от 1 GB в секунда през мобилните мрежи.

Според изследователската фирма IHS Markit доставките на eSIM карти се очаква да нараснат от 108.9 милиона през миналата година до 986 ​​милиона пратки до 2021 г.

От компанията коментират, че смартфоните ще стимулират растежа на eSIM, а внедряването на подобен компонент може да намали цената на мобилните устройства, тъй като вграденият слот за SIM ще бъде предварително инсталиран в устройство.

Това от своя страна означава, че няма да е необходимо съответният производител да проектира такъв, което на свой ред би спестило ценна площ от смартфона, наравно с разходите за проектиране.

Посочва се още, че технологията се очаква да навлезе през 2019 година, а Samsung и Huawei да бъдат първите производители на смартфони, които да приемат eSIM.