Производителите на смартфони се наложи да напуснат пределите на нашата планета, за да намерят ново поле за конкуренция помежду си. След години на съревнования при процесорите, екраните, камерите и мобилната свързаност, сега всички големи играчи на пазара разработват технологии за сателитна комуникация.

Тя е незаменима на места извън обхвата на мобилните мрежи, но до момента изискваше специализирани устройства и доста скъпи абонаментни планове към специализирани компании. Това вече се променя и вече даже със стандартен смартфон става възможно например да дадете координатите си на спасителите, ако се загубите в планината.

Надпревара в Космоса

Именно спешните случаи бяха и основното приложение на технологиите на Huawei и Apple, които започнаха надпреварата през септември миналата година.

Mate 50 на китайския производител изпревари с един ден премиерата на iPhone 14 серията, но и двете компании предложиха решения, които са само за еднопосочна комуникация.

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Новата услуга ще позволи на моделите iPhone 14 и iPhone 14 Pro да се свързват директно към сателит

Huawei използват мрежата от сателити на BeiDou, която е с глобално покритие. Emergency SOS via Satellite на Apple на свой ред разчита на инфраструктура от компанията Globalstar и технология от Qualcomm.

Дракони в околоземна орбита

През януари самите Qualcomm представиха Snapdragon Satellite, която позволява двупосочна комуникация с кратки съобщения през сателитна инфраструктура - 66-те спътника на Iridium, които обикалят планетата на ниска орбита. Плановете са за поддръжка на космически 5G мрежи (5G NTN) в момента, в който те заработят.

Сателитната комуникация идва в Android, ще е по-добра от тази на Apple

Сателитната комуникация идва в Android, ще е по-добра от тази на Apple

Нова технология на Qualcomm ще използва мрежа от спътници с глобално покритие

На Mobile World Congress в Барселона от компанията посочиха, че Motorola, Nothing, Honor, Oppo, Vivo и Xiaomi вече разработват устройства, които ще използват Snapdragon Satellite. Софтуерната и хардуерна платформа първоначално беше налична само във флагманския процесор Snapdragon 8 Gen 2, но сега Qualcomm имат намерението да я вградят в абсолютно всичко свои чипсети - даже и тези за устройства от най-ниския клас.

Снимка 601543

Източник: Qualcomm

Очакването е да видим смартфони със Snapdragon Satellite след лятото, но поне на този етап технологията ще работи само в Северна Америка и Европа.

Други вече забиха знамето

На MWC 2023 вече видяхме смартфони с използваема сателитна комуникация, като обаче те използват платформата на друг от големите производители на мобилен хардуер - тайванската Mediatek. Нейният NTN чип задвижва два модела, които са разработени съвместно от Lenovo и Bullitt Group - Motorola Defy 2 и CAT S75. Като хардуер те са много подобни, като едното устройство ще е предимно за американския пазар, а другото - за европейския.

Срещу 5 евро на месец, техните собственици могат да изпращат по 30 съобщения с размер до 140 байта. Отсрещаната страна ще ги получи като SMS, а, ако инсталира специално приложение, ще може и да отговаря. Поддържа се и Unicode, което е добра новина за потребителите у нас.

Снимка 608418

Двата смартфона са с подсилени корпуси и редица сертификати са издръжливост при падане, удар, потапяне във вода или излагане на екстремни теператури, т.е. са подходящи именно за места, на които никой телеком не би осигурил обхват.

Допълнително Lenovo и Bullitt Group показаха и Motorola Defy Satellite Link - компактно преносимо устройство, което се свързва с Bluetooth към всеки смартфон и му предоставя същите сателитни възможности. Това е и доста по-евтин вариант - излиза 100 евро, докато Defy 2/S75 ще се предлагат за между 500 и 600 евро.

И други са на стартовата площадка

Мнозина бяха изненадани от решението на Samsung да не вгради сателитни функционалности в серията S23, особено при положение, че така или иначе корейският производител този път работи с Qualcomm и използва процесори Snapdragon 8 Gen 2. За това обаче си има причина: компанията работи по свое собствено решение - преди дни беше представен модемът Exynos Modem 5300.

Той е важна стъпка в стандартизацията на космическите 5G мрежи, като според Samsung те ще позволят изпращането не само на кратки текстове, но и на снимки и видео с висока резолюция.

Снимка 597263

Източник: iStock

Към момента за 5G NTN все още говорим предимно в бъдеще време, но много от старите играчи в сателитния бизнес си партнират с различни технологични компании в работата по новия тип мрежи, които са във фаза на изпитания.

Междувременно и Huawei, и Apple, които в момента видимо изостават от пазара, със сигурност подготвят нови версии на своите космически технологии.

Защо им трябва това?

Приключенски настроените потребители са важна група, но не са чак толкова много, че интересите им да влияят на цялата смартфон индустрия. Както виждаме даже от Starlink, сателитният интернет все още не може да се сравнява с решенията по оптика и 5G мрежи, тоест трудно традиционните телекоми ще бъдат заобиколени през Космоса. Защо тогава всички големи смартфон производители участват в това състезание?

Отговорът може би наистина е прост - това е един от малкото останали начини да диференцират продуктите си и да убедят потребителите да купуват. Смартфоните вече са една зряла продуктова категория, в която "достатъчно добро" за 90% от потребителите е почти всяко актуално устройство. Големите скокове в производителността, способностите на камерата или качеството на дисплея вече отдавна не се случват всяка година.

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва технологичните харчове другаде

В същото време, поскъпването на живота и икономическата несигурност допълнително демотивират хората да правят ъпгрейд на устройствата си, ако все още те работят добре. 5G все още не показва предимствата си специално за потребителите, а сгъваемите смартфони с алтернативна форма си остават ниша, която не се разширява особено заради много висока цена и притеснения за издръжливостта и използваемостта.

Не е случайно, че по данни на Counterpoint Research доставките на смартфони през 2022 г. са паднали с 12% на годишна база и така са се сринали до най-ниските си нива от 2013 г. насам.

Така всяка нова функционалност се оказва важна в опитите на производителите да спасят пазара си от крах - даже и да се налага да отидат до Космоса, за да я получат.