Началото на пандемията беше стресиращо за сектора на имоти, нямахме никакви очаквания какво би могло да се случи с пазара. Все пак пандемията тласна нагоре пазара на жилищни имоти у нас. Това заяви изпълнителният директор на Realto Group и създател на proptech.bg Георги Павлов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Жилищата се оказаха място за живеене, учене спорт. Те станаха изключително важни и интереса на хората към жилищата се покачи значително. Едновременно с това големите губещи бяха търговските центрове и офис центровете, защото хората започнаха да пасуват онлайн и да посещават офисите си значително по-рядко", заяви Павлов.

Според експерта пазарът ще претърпи корекция, но това ще е "корекция към нормалността". Нормалният пазар на имоти е с умерени темпове, които отговарят на ръста на икономиката и на ръста на доходите, в идеалния случай също в разширяващ се дял на хората, които имат достъп до пазара на жилища, коментира той.

Павлов споделя, че въпреки че притежава около 10 имота предпочита да живее под наем. По думите му, справним с доходността в България, наемите са ниски, поради свръх инвестициите в жилища.

"Българинът обича да инвестира в жилища, но това означава по-голямо предлагане. Отдаваните под наем апартаменти носят ниска доходност", заключи той.

"Има индикации, че тази година ще има успокояване на пазара на имотите в света. Това вече се случи в Америка, но неизбежно ще дойде и в България. Не е ясно обаче колко бързо ще се случи това. Ако трябва да се прогнозира за пазара на имоти догодина, вероятно ще е по-спокоен отколкото миналата година", заяви Павлов.

Очевидни сме на етап в който лихвите ще започнат да се увеличават. Това ще намали достъпността на жилищата и ще намали и търсенето.

"Имотния пазар в България изостава от световните тенденции в сектора, включително приемате ето на ИТ решения, Кото засягат имотния сектор", заявява той.

По отношение на прогнози за следващите 2 години, той казва, че при жилищния пазар ще има промяна. "Дали ще е крах, меко кацане или лека корекция е рано да се каже, но в тези периоди се случват най-интересните промени. Трябва да следим за броя на сделките - като те спаднат, ще паднат и цените", коментира той.