Промяната в бюджета беше очаквана. Бюджетът който беше приет в края на февруари и влезе в сила в началото на април не беше особено различен и реформаторски, каквито бяха заявките на управлението, беше в голяма степен копиране на бюджета от миналата година. Това заяви Добрин Иванов от АИКБ в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"За съжаление след приемането на бюджета през февруари след случиха доста неща - започна войната в Украйна, започна още по-динамично ускоряване на цените и правителството беше изправено пред нови обстоятелства, но не видяхме в предложената актуализация това, което очаквахме", коментира той.

Според Иванов имаме нужда от множество реформи - в държавната администрация, в пенсионното осигуряване и във всички области като цяло, заяви той.

"Бюджетът предлага допълнителни над 2 милиарда разходи, голяма част от които са увеличения на социално осигурителни плащания - около 1,4 милиарда и намаляване на данъчни приходи около 580 милиона - за ставки, акцизи".

"Това, което не одобряваме е по-отношение на пенсиите. Минималната пенсия се увеличава с 26% и достига почти 480 лева, което показва ръст от над 100% през последните 2 години, което е успех, но това е ход, който е удар в пенсионната система. Хора, които са осигурявани в различни периоди и доходи получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват", заяви той.

Реформи в бюджета

По думите му заявените реформи в държавната администрация не се случват. Дори напротив - има увеличаване на издръжката на държавната администрация. Съкращения не се случват. Освен това очакваме пенсионна реформа, нужда има и от реформа в здравеопазването. Там трябва да се промени начина на финансиране. От реформа има нужда в системата за сигурност на МВР. 90% от бюджета сега е за заплати и осигуровки. Реформа беше заявена и в съдебната система, но и там нещата забуксуваха след закриване на специализираните съдилища.

Актуализацията на бюджета трябваше да е антикризисна, а всъщност може би ще се окаже предизборен.

"Страната ни се нуждае от политическа стабилност. Миналата година три пъти ходихме на избори за Народни събрание и въпреки регистрирания икономически ръст, годината не беше добра за бизнеса, защото липса на законодателна и изпълнителна власти се оказаха пагубни. Особено в кризисна ситуация трябва да има има работещ парламент и правителство, което бързо да реагирам в дадена ситуация".

Политическата криза ще струва много скъпо на България и българския бизнес. "Дребните политически страсти и сметки за нова власт при евентуални избори няма да бъдат от полза на никого".

Възможно е да имаме дори отрицателен икономически ръст, което ще бъде болезнено не само за бизнеса но и за всички граждани.