"Каква ще е инфлацията много зависи от развитието пандемията. Принципно може да достигне до 12%, което е максимум на база производсвени цени". Това заяви в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR икономистът от ЕКИП - Стоян Панчев. Според него обаче до края на годината инфлацията у нас ще е около 4% като от ключово значение са развитието на пандемията и реакцията на правителството. И това важи за цяла Европа.

"За мен комуникацията от централните банки в момента не е особено надеждна, а дали ще стане зависи от това дали гражданите на еврозоната, от държави като Германия например, ще създават политически проблеми", каза Панчев.

Той коментира и увеличението на българските пенсии, подчертавайки, че именно пенсионерите са и най-засегнати от инфлацията.

"В момента политиката е проинфлационна и тя само засилва инфлацията. Трябва да се балансира бюджетът, но това е трудно в предизборна и в ковид обстановка", смята експертът.

Красимир Катев: Инфлацията е тук и ще остане поне няколко години

Красимир Катев: Инфлацията е тук и ще остане поне няколко години

Бившият зам.-министър на финансите гостува в студиото на Money.bg

Според икономиста у нас предстои сериозно поскъпване на цените, което ще се усети от много хора и то е свързано до голяма степен с цените на горивата. Именно затова е нужна и сериозна реформа в енергетиката. Добрата новина е, че към момента поне не наблюдаваме търговска спекула, свързана с инфлацията.

"Секторите с регулирани цени са най-любопитни, защото са силно натиснати от разходи. Такива са таксиметровите услуги и здравеопазването", каза още Панчев.

По отношение на приемането на еврото, икономистът не е съгласен с тезата, че страната ни на практика е в еврозоната заради валутния борд.

"Това не е вярно и аз съм за отлагането на влизането в еврозоната, защото няма нужда да тичаме към "горящата къща". В момента еврозоната се намира в криза, а и ние не отговаряме на изискванията за приемане. Системата на валутния борд е най-добрата към момента за нашата страна", допълни Стоян Панчев.