Седем български екипа и техните проекти за отличени в тазгодишното издание на New Europe 100, която изготвя класацията на най-иновативните личности и екипи в Централна и Източна Европа. Организатори на инициативата са Res Publica в сътрудничество с Google, в-к Financial Times и Фондация "Вишеградски Фонд". Имената им бяха обявени вчера в София.

През миналата година България влезе в класацията с трима души. Тази година обаче броят на проектите набъбва до седем.

Кои са те?

Димитър Димитров, основател на Tickey - единна мобилна система за плащане на билети в градския транспорт в билета

Анита Класанова, Roobar - лидер на пазара в категорията сурови био десерти в Европа

Цани Събев, Любомир Янчев, Благовест Димитров, MClimate - система за енергоспестяване и управление на дома

Йоана Колева, Ива Цолова, Антон Гаврилов, Jamba - сайт за обяви за работа за хора с увреждания

Роси Митова, Farmhopping - платформа за търговия, свързваща производител с краен клиент.

Александър Найденов, PaperHive - онлайн хъб за споделено работно пространство, в услуга на изследователи, които желаят да споделят ресурсите докато четат сложни текстове

Невен Боянов, DIVA CARE - платформа, която свързва пациенти, претърпяли операция на рак на гърдата и усложнения като лимфедема, и лекарите в реално време

Снимка 325484

"Трябва да отбележим, че тази година в много от случаите говорим за екипи, а не индивидуални финалисти. Екипните проекти са знак, че бъдещето и успеха на иновациите зависи от качеството и активното участие в мрежата за сътрудничество - просперитетът зависи от умението за взаимодействие с други хора. Целта на New Europe 100 е да изгради мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, която да осигурява взаимопомощ, а от там и развитие на идеите", казват организаторите.

"Res Publica в сътрудничество със своите партньори желае да подпомогне взаимодействието, така че сборът от индивидуалния им успех да се превърне в една по-мащабна глобална история", заяви Войчех Прибилски, председател на фондация Res Publica, която инициира проекта.