Apple Inc води разговори с поне четири компании като потенциални доставчици на следващо поколение lidar сензори за автономни автомобили, като едновременно оценява технологията им и работи самостоятелно по собствен, пише Reuters, цитирайки три източника.

Преговорите показват подновения интерес на Apple към състезанието в областта на автономните автомобили и своя Project Titan. Разговорите са фокусирани върху следващо поколение сензор, който предоставя триизмерен образ на пътя.

Apple търси сензори, които да са по-малки, по-евтини и по-лесни за масово производство от настоящото поколение на технологията. Източниците отказват да назоват компаниите, с които производителят на iPhone преговаря. Преговорите индикират, че Apple иска да разработи цяла верига хардуер за автономни автомобили.

Настоящите lidar системи струват до $100 000. Те използват лазер, за да направят пълна картина на заобикалящото автомобила, както и механични части, които почистват скенерите. Това ги прави твърде големи и ненадеждни. Именно заради това индустрията вече е вложила инвестициия размер на $1 милиард в различни стартъпи и други.

Интересът на Apple идва в момент, в който компанията увеличава тестовете на пътя и наема ключови кадри от Tesla и Google.

Остава неясно дали крайната цел на Project Titan е собствен автомобил или просто доставката на пълна хардуерна и софтуерна система за автономни автомобили.Но едно е ясно: "Те не са щастливи, с това, което виждаме днес. И търсят революционен дизайн".