България стои добре на картата на AI иновациите в Централна и Източна Европа, но компаниите от сектора у нас се сблъскват с редица проблеми както при намирането на подходящи кадри, така и при привличането на финансиране. Това показва мащабен доклад на The Recursive, който обхваща над 1200 компании и инвеститори в областта на изкуствения интелект от 12 страни от региона.

Тенденцията както у нас, така и в целия регион е най-голям да е делът на фирмите, които предлагат базирани на изкуствен интелект решения за здравеопазването. Като пример от The Recursive дават българския стартъп Kelvin Health, чийто продукт анализира здравния статус на човек на база изображения от термокамера.

70 на сто от служителите по света вече използват изкуствен интелект в работата си

70 на сто от служителите по света вече използват изкуствен интелект в работата си

Това показва ново глобално проучване на Adecco Group

Българските фирми, чиито продукти и услуги са по един или друг начин свързани с AI, са 78 от общо около 900 в региона. Те до момента са набрали от инвеститори около 950 млн. долара. Сред тях са посочени:

  • Платформата за обработка на документи Hyperscience, набрала 288 млн. долара;
  • Решението за управление на фирмените разходи Payhawk с 239 млн. долара;
  • Софтуерът за анализ и визуализация на данни Quantive със 160 млн. долара;
  • Производителят на товарни дронове Dronamics с 64 млн. долара;
  • Alcatraz.AI, които създават системи с AI контрол на достъпа и са събрали 45 млн. долара.

Първите две са и в челната петица на най-атрактивните за инвеститорите AI компании в Централна и Източна Европа.

За сравнение, гръцките AI компании са привлекли 765 млн. долара, чешките - 560 млн. долара, а румънските - цели $2,4 млрд.

Икономиките, които ще се възползват най-много от технологиите с изкуствен интелект

Икономиките, които ще се възползват най-много от технологиите с изкуствен интелект

Съперничеството между Китай и САЩ за пазарно лидерство в AI технологиите може да има "положителни последици" за други страни

Както отбелязват авторите на доклада, голямата част от тези почти 1 милиард долара са отишли в едва 6 компании, а повечето от тези, които се намират в ранна фаза от развитието си изпитват затруднения с привличането на финансиране. Само 22% са достигнали до Series A или по-късен етап.

За компаниите в AI сектора предизвикателствата са както финансови, така и кадрови. Въпреки наличието на AI институти като INSAIT и GATE към Софийския университет, продължава "изтичането" на таланти от математическите, компютърните и инженерните специалности от Централна и Източна Европа към западните страни. Причините - по-добри възможности за обучение, по-високо заплащане и по-качествени здравни и социални услуги.