BMW представя кола хамелеон, която може да променя цвета си. Авангардната технология представлява специално разработена "обвивка" на тялото за изцяло електрическия си модел SUV iX, предава The Guardian.

С натискането на бутон шофьорът може да промени цвета на автомобила от черно към сиво и бяло. Автомобилът беше представен на годишното изложение Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас, на което автомобилни компании все по-често рекламират своите продукти, наред с производителите на мобилни телефони и други.

"С тази технология вие решавате как да изглежда колата ви", казва ръководителят на проекта на BMW Стела Кларк.По думите й технологията може да се използва за локализиране на автомобила, когато собственикът му го търси. 

Според BMW ефектът се дължи на електрически заряд към микрокапсули, които съдържат частици от бели и черни пигменти течност. Цветът се редува в зависимост от това дали е приложен отрицателен или положителен заряд, което води до излизане на повърхността на белите или черните пигменти. Според създателите едно от предимствата е, че процесът не консумира огромни количества енергия.