Франция влезе в глобалното състезание в разработването на товарни летателни машини, като представи своя нов дирижабъл с дължина от над 150 метра, предназначен да пренася дървен материал.

Страната представи разработката на компанията Flying Whales, който ще може да пренася товар от над 60 тона, а от производителя посочват, че различното при него е използването на нов метод за закрепване на товара.

От дружеството вече са си осигурили капитал от 200 милиона евро, като планират да направят и първично публично предлагане на акции през 2021 година. Тогава се очаква и първият тестов полет на летателната машина.

"През годините има много проекти за подобни дирижабли, но има и много провали с такива", коментира основателят на Flying Whales Себастиен Бюгон в интервю, цитиран от Bloomberg. "Ние имаме солидна база. Пазарът на дървен материал ще гарантира възвръщаемостта на инвестициите ни", обяснява той.

Машината ще бъде два пъти по-дълга от Boeing 747. Тя ще бъде задвижвана от малки дизелови или електрически двигатели, които ще трябва да работят на минимална мощност.

Според изчисленията на компанията те ще могат да си осигурят продажби за 5 милиарда евро в следващите 10 години, като капацитетът на производствените им бази във Франция и Китай е 150 машини.