Всички хора говорят за него. Той е най-горещата тема на годината. Много експерти го определят като най-голямата революция след интернет. Той е най-голямата заплаха за бъдещото ви работно място и същевременно една от най-големите възможности за компаниите да намалят разходите си. Той е... изкуственият интелект (AI).

Създаден да подпомага потребителите при вземане на решения, бизнесите - при бързото, евтино и ефективно обслужване на клиентите, както и в ред други сценарии, над които в момента се работи, изкуственият интелект ще промени начина, по който живеем.

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

"Бумът, подхранван от изкуствения интелект, все още не е балон"

AI е бързо развиваща се индустрия с много възможности за компаниите да обособят своя собствена ниша. Експертите предполагат, че повечето бизнеси ще използват изкуствен интелект под някаква форма до 2030 г., което ще добави повече от 13 трилиона долара към световната икономика.

Но нека да го попитаме да се представи сам - говорим най-популярният чат бот за изкуствен интелект, който направи темата толкова разпространена в целия свят - ChatGPT. Ето и неговия отговор на въпроса "Какво е ChatGPT и каква е неговата функция?"

"ChatGPT е езиков модел, разработен от OpenAI. ChatGPT е вид AI, който може да разбира и генерира текст, който прилича на човешка реч. Може да взаимодейства по разговорен начин и да отговаря на последващи въпроси, да признава грешките си, да оспорва неправилни предположения и да отхвърля неподходящи искания. ChatGPT беше обучен с помощта на обучение за подсилване от човешка обратна връзка. ChatGPTможе да предостави информативни, визуални, логични и приложими отговори. Може също така да генерира творческо съдържание като стихотворения, истории, кодове, есета, песни, пародии на знаменитости и др. Целта на ChatGPT е да помага на потребителите с техните заявки и задачи по увлекателен и забавен начин."

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

И докато той се определя като "забавен", много хора го определят като заплаха за работните им места. Първите резултати в тази насока са вече налице. От отговора какво представлява, става ясно, че първата линия на работещи, които са застрашени са в сферата на създаването на авторски материали, копирайтъри, писатели, програмисти от ниско ниво, сценаристи, хора работещи в кол-центрове, пиари, вътрешен контрол и мн. др.

Софтуерните компании са сред първите, които имплементират AI

По време на конферентният разговор за тримесечните резултати на компанията, изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна каза, че AI може да замени близо 8000 работни места в компанията. Кришна добави, че технологията може да изпълнява прости задачи като прехвърляне на служители между отделите.

Развиващият се пеизаж при AI, според PayPal, ще помогне на компанията да работи много по-ефективно в бъдеще. И докато от компанията не казаха изрично, че намаляването на разходите ще е свързано с по-малко човешки работници, това до голяма степен се подразбира от само себе си.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители

Всъщност, изкуственият интелект може да доведе до замяната на еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден по света, според проучване на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

На практика, това може да замени близо 25% от работните места в Европа и САЩ. Добрата новина е, че това може да създаде нови работни места и бум на производителността.

Докладът на инвестиционната банка сочи, че въздействието на AI ще варира сериозно в различни сектори - 46% в административните и 44% в юридическите професии могат да бъдат автоматизирани. За сметка на това само 6% от строителните дейности и 4% в поддръжката.

По-ниски заплати за някои професии?

Много експерти твърдят, че не може да се изчисли точно колко работни места ще бъдат заменени от генеративен AI. Това което е сигурно обаче е, че ChatGPT ще позволи на повече хора със средни умения да пишат есета и статии. Това е сериозна заплаха за журналисти и копирайтъри, създаващи съдържание. В среда на по-висока конкуренция, те могат да очакват намаление на възнаграждението си, освен ако няма сериозно повишаване на търсенето на такава работа.

Напълно възможно е през следващите няколко години, генеративният изкуствен интелект да има подобно въздействие върху широк набор от творчески задачи.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

Проучването на инвестиционната банка сочи, че 60% от работниците, които могат да бъдат заменени от генеративен AI, са в професии, които не са съществували преди 80 години. В този ред на мисли, много от така наречените нискоквалифицирани професии са по-малко застрашени, в сравнение с новите такива.

Финансовите експерти ще бъдат подложени на натиск

Изкуственият интелект представлява сериозна заплаха за най-лошите избирачи на акции на Уолстрийт. Дори посредствените може да поискат да започнат да търсят друга работа.

Това е заключението, до което се стига след анализиране на реалното представяне на програма за избор на акции от AI през изминалата година. Инвестиционният посредник, който използва AI изпраща по имейл в началото на всеки месец списък от 10 акции, които програмата AI прогнозира, че ще надминат пазара през следващите 60 дни. За всяка препоръчана акция се сравнява общата й възвръщаемост с тази на S&P 500.

Резултатите са окуражаващи: 63% от акциите от миналата година надминаха S&P 500 за 60-дневния период след препоръката. Това е значително по-добре от 50%, които бихте очаквали, ако програмата AI не беше по-добра от случайността.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

За да се постави това в контекст се прави подобен анализ за всеки от повече от пет дузини моделни портфейли на инвестиционни бюлетини. За всяка акция през изминалата година се сравнява възвръщаемостта й с тази на S&P 500 през 60-те дни след датата, на която редакторът на бюлетина я е препоръчал.

Приблизително един на всеки пет наблюдавани бюлетина се представи поне толкова добре, колкото програмата за изкуствен интелект, а няколко се справиха дори по-добре. В случая на най-добре представящия се сред извадката, 75% от нейните акции, препоръчани миналата година, се представиха по-добре от S&P 500 през 60-те дни след препоръката.

Резултатът е подобен на това, което се говори за потенциала на AI в други индустрии. Програмисти смятат, че AI представлява заплаха за сигурността на работата на най-малко квалифицираните разработчици - но не и за тези на върха.

AI на бойното поле

Заплахите от усъвършенстването на изкуствения интелект, обаче, не се ограничават само и в рамките на това да изместват човешката сила...

За силата на изкуствения интелект и приложението му във военната индустрия може да се посочи примера за използването му от украинските военни сили. Според ръководителят на компанията Palantir (Palantir продава софтуер на правителствата по света и организации от частния сектор, като им помага да анализират големи количества данни) Алекс Карп, украинските сили са използвали технологиите на Palantir, за да получат технологично предимство пред нахлуващите руски сили. Доклад от The Times през декември 2022 г. разкри, че изкуственият интелект на Palantir е позволил на Украйна да увеличи точността, скоростта и смъртоносността на артилерийските си удари, въпреки че има сравнително по-малки артилерийски сили.

Трябва ли да бъде спрян?

Именно поради възможностите AI да се използва с военни цели, или за други цели, с които да се навреди на хората (като киберпрестъпления и др.), много специалисти открито се обявиха за временна пауза при разработването и усъвършенстването на изкуствения интелект. Именно в тази насока, бе публикувано и открито писмо от Future of Life Institute, подписано от някои от най-големите имена в технологичната индустрия.

Писмото, което събра над 31 000 подписа, включително на имена като главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и основателя на Apple Стив Возняк призова за "спиране на изследването на AI върху модели, по-големи от GPT-4, които захранват инструменти като ChatGPT." В писмото се казва още, че ако подобна пауза не може да бъде въведена бързо, правителствата трябва да се намесят и да наложат мораториум".

Доста притеснително е и предупреждението на човека, смятан за един от основоположниците на темата за изкуствения интелект - д-р Джефри Хинтън. Неговите пионерски проучвания върху невронните мрежи и дълбокото машинно обучение, проправиха пътя на настоящите системи за изкуствен интелект като ChatGPT.

Британско-канадският психолог каза пред ВВС, че чатботовете скоро могат да надминат нивото на информация, което човешкия мозък притежава.

"Ние сме биологични системи, а това са цифрови системи. И голямата разлика е, че с цифровите системи имате много компания на един и същи набор от тежести и един и същ модел на света. И всички тези копия могат да учат поотделно, но да споделят знанията си незабавно. Така че все едно имате 10 000 души и всеки пък, когато един човек научи нещо, всички автоматично го знаят. И това е начинът, по който тези чатботове могат да знаят много повече от всеки един човек.", смята Хинтон.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи или други финансови и инвестиционни действия. Изразеното мнение е лично и не бива да ви обвързва с някакви конкретни действия, свързани с изкуствения интелект.