Китай работи над подкрепа в размер на над 1 трлн. юана (143 млрд. долара) за полупроводниковата си индустрия, предаде "Ройтерс", като се позова на свои източници. Целта на тази стъпка е повишаване на собствените възможности в сферата и контриране на американските санкции в технологичния сектор.

Това ще е един от най-големите пакети от фискални стимули на Пекин през последните 5 години, като ще включва както субсидии, така и данъчни кредити както за производството, така и за научноизследователската дейност. Според някои от източниците на "Ройтерс" планът може да бъде приведен в действие още през първата четвърт на 2023 г.

Бизнесът с полупроводници достигна $439 млрд.

Бизнесът с полупроводници достигна $439 млрд.

САЩ е голям купувач, но вече е сравнително малък производител

Голямата част от подкрепата ще е за китайски фирми, които желаят да си купят местно оборудване, свързано с производството на чипове - държавата ще поеме 20% от цената.

Сред компаниите, които ще могат да се възползват от пакета, има както държавни, така и частни. Акциите на Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) скочиха с 4% на борсата в Хонконг след първите новини за държавната подкрепа. Hua Hong Semiconductor Ltd отбеляза 12% ръст.

TSMC ще произвежда най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Най-големият в света производител на микрочипове ще прави най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Предвижда се производството да стартира през 2024 година

Случващото се е резултат от заявката на китайския президент Си Дзинпин, че страната му ще "спечели битката" за ключовите технологии.

На този фон, САЩ през октомври отрязаха достъпа на китайски изследователски лаборатории до перспективни AI технологии. Президентът Джо Байдън обяви подкрепа за полупроводниковата индустрия в страната под формата на грантове и данъчни кредити в размер на общо близо 77 млрд. долара. Сега Китай дава на своята индустрия почти двойно повече.