Земята се оказа най-скъпата планета във Вселената, която познаваме към този момент. Това твърди асистентът по астрономия и астрофизика в Калифорнийския университет в Санта Круз Грег Лафлин, пише 1prime.ru, позовавайки се на британското издание Daily Mail.

Техниката му отчита масата на планетата, нейната температура, възраст и други фактори. Те са необходими, за да се разбере способността на Земята да поддържа живота.

Лафлин отбеляза, че Земята струва приблизително пет квадрилиона долара. Това е приблизително равно на Брутния вътрешен продукт на целия свят за цял век, така че е просто невъзможно някой да разчита да придобие цялата Земя.

Що се отнася до Марс и Венера, те се оказаха много евтини. Ако първата планета може да се купи само за 16 хиляди долара, то най-близкият съсед на Земята - бе струвал само за един цент. Тази ниска цена се дължи на невъзможността да се поддържа живот там.Общо ученият изчислява 1200 планети, повечето от които се оказват толкова евтини като Венера. Лафлин заявява, че небесните тела на стойност под 80 милиона долара са абсолютно неподходящи като място за човешки живот.

Ученият изразява надеждата, че изследванията му ще позволят на хората да разберат колко ценна е Земята и колко е важно да я поддържаме годна за живота на човечеството.