Световните разходите за роботи и безпилотни летателни апарати (дронове) ще нарастват средно с 19,6% на година, достигайки 201,3 милиарда щатски долара през 2022 г., в сравнение с 95,6 млрд. долара през текущата година, сочи прогноза на IDC.

Роботите ще бъдат доминиращият сегмент в разглеждания период по отношение на разходите, с пазарен дял над 85%. От IDC очакват през 2018 г. разходите за закупуване на роботизирани устройства да възлязат на 86,6 милиарда долара. По-голямата част от тази сума - над 57% - ще отиде за индустриални роботи, а втори по разходи се очертава сегментът на обслужващите роботи.

Дискретното производство ще бъде водещо в разходите за роботи: през 2018 г. тази индустрия ще похарчи повече от 54 милиарда долара за роботизация. Освен това се очакват значителни инвестиции от добивната промишленост и здравеопазването.

Що се отнася до растежа, най-бързо ще се увеличават покупките на роботи в търговията на дребно и търговията на едро: средногодишните стойности на растеж (CAGR) за тези две области ще достигнат съответно 32,7% и 30,7% в разглеждания петгодишен период.

Същевременно, продажбите на дронове през 2018 г. ще възлязат на 9,3 млрд. долара. Очаква се този сегмент да расте по-бързо от пазара като цяло - средно с 32,1% за периода от 2017 г. до 2022 г.

Според анализатори, повече от половината от разходите за безпилотни летателни апарати ще дойдат от модели, предназначени за корпоративна употреба, като CAGR показателят за този сегмент се очаква да достигне 37,1%.

Сред най-големите купувачи на дронове тази година, например, е строителната индустрия, която ще похарчи около 808 млн. долара. Други ключов потребител е производственият сектор. Бързо ще нарастват разходите за дронове в образованието (CAGR +72,8%) и държавния сектор (CAGR +70,1%).

Най-големият регионален пазар на роботи през целия разглеждан период ще бъде Китай, с дял не по-малък от 30%, в компанията на Азиатско-тихоокеанския регион (с изключение на Китай и Япония), Съединените щати и Япония.

САЩ пък имат най-голям принос в развитието на пазара на дронове тази година - с около 4,3 милиарда долара. В покупките на подобни устройства активни ще бъдат също Западна Европа и Китай. Със средногодишен растеж от 63,2% обаче Китай ще задмине САЩ и ще стане номер едно пазар за дронове, пише TechNews.bg.