Според много хора свръхзвуковите самолети ще са бъдещето на авиацията. Развиващи невероятните 6500 км/ч, летателните машини значително ще съкратят времето за пътуване между икономическите центрове Лондон и Ню Йорк и Токио и Сан Франциско, което ще е от огромна полза за международния бизнес.

Но има и сериозни пречки пред реализирането на свръхбързите самолетни пътувания. Може би звучи изненадващо, но не технологията е най-големият проблем, който стои пред осъществяването им.

От Токио до Сан Франциско за под 6 часа? Скоро може да е възможно

От Токио до Сан Франциско за под 6 часа? Скоро може да е възможно

Japan Airlines планират да пуснат полети със свръхзвукови самолети

"Мисля, че по-голям проблем ще бъде икономическата обосновка, за да се доведе този проект на пазара", заяви пред CNBC изпълнителният директор на Boeing Денис Мюленбург.

Мюленбург смята, че в бъдеще настоящите самолети ще съжителстват със свръхзвуковите си събратя.

Lockheed Martin разработва свръхзвуков пътнически самолет

Оръжеен гигант разработва свръхзвуков пътнически самолет

С него полетът от Ню Йорк до Лондон ще трае само 4 часа

"Kогато погледнем към бъдещето, виждаме бъдеще, което включва все по-ефективни дозвукови самолети, но и въвеждането на високоскоростни свръхзвукови самолети", добави той.

Американският самолетен гигант вече разполага с голяма част от технологията за свръхзвуков полет. Boeing инвестира в технологията за летателни апарати Mach 5, както и в разработването на системи за задвижване, които могат безопасно да овладеят огромните нива на тягата. През юни компанията пусна снимки на свръхзвукова концептуален модел за превоз на пътници.

Този пътнически самолет ще може да лети от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 4 часа

Този пътнически самолет ще може да лети от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 4 часа

Летателният апарат ще лети със скорост от над 2300 км/ч

Mach 5 (5 маха) е еквивалентът на пътуването с 5 пъти по-висока скорост от тази на звука. С такава скорост пътуването от Ню Йорк до Шанхай би отнело около 2 часа.

От 2005 г. насам Boeing работи върху безпилотен самолет, известен като X-51. През 2013 г. самолетът достигна скорост от 5 маха за 210 секунди, което е най-дълго продължилият свръхзвуков полет досега.