15 милиарда - твърде вероятно е никой от нас да не види толкова изображения в рамките на собствения си живот. Само за година, обаче, генераторите на картинки с изкуствен интелект са минали тази граница, показва проучване на Everypixel Journal.

За да поставим нещата в контекст, на всички фотографи на света им е бил нужен периодът от 1826 г. до 1975 г., за да постигнат същия резултат.

Идват първите в света регулации на изкуствения интелект, които ще засегнат и България

Идват първите в света регулации на изкуствения интелект, които ще засегнат и България

От Европейския парламент в Страсбург пред Money.bg говори евродепутатът Петър Витанов

Контекст: Създаването на AI изображения по описание всъщност е по-старо с около половин година от ChatGPT. Първият голям играч в сферата е DALL-E 2 на същия създател - OpenAI. Днес обаче има още много и различни варианти.

Изкуственият интелект създава шаржове, колажи, илюстрации (както забелязвате по-горе - и за статии) и скандали на международни фотографски конкурси. Този тип платформи са "тренирани" на огромно количество съществуващи изображения, което създава и казуси около авторските права.

Microsoft и Adobe едновременно пуснаха конкуренти на MidJourney и Stable Diffusion

Microsoft и Adobe едновременно пуснаха мощни AI платформи за изображения

И двете могат да се използват директно в браузъра

Детайли: Според Everypixel Journal в момента се създават по 34 млн. AI изображения дневно.

  • Най-голяма част - около 12,6 млрд., са създадени чрез модела с отворен код Stable Diffusion. Той може да се инсталира локално и да работи без никакви ограничения на съдържанието.
  • Комерсиалните решения - DALL-E 2 и MidJourney са еднакво ползвани - по 900-950 млн. изображения.
  • Firefly на лидера при креативния софтуер Adobe ги изпреварва с 1 млрд. изображения. Със сигурност спомага фактът, че уеб версията е безплатна, а освен това има и интеграция с Photoshop.

От друга страна: AI може да е генерирал около 50 пъти повече картинки от цялата фотобанка Shutterstock, но все пак неговата производителност не може да се сравнява с тази на човека. Навлизането първо на цифровите фотоапарати, а след това и на смартфоните и социалните мрежи доведе до истинска експлозия на визуалното съдържание.

Както отбелязва PetaPixel, според някои експерти на година се правят 1,8 трлн. снимки - над 100 пъти повече, отколкото AI "произвежда".