В опит да понижи експозицията си към американска технология, китайският гигант Alibaba разработи първите си самостоятелни чипове за изкуствен интелект, които ще бъдат използвани в центровете за данни на компанията, предаде Nikkei. Hanguang 800 отбелязват важна стъпка към развитието на компанията в технологичен производител, след като тя беше основана преди две десетилетия, през които продължава да оперира основно в сферата на електронната търговия. Така тя следва стъпките на гиганти като Google и Amazon, за да се превърне в "сериозен играч" в хардуерното производство.

Китай изпраща представители на правителството в Alibaba. И в още 100 компании

Китай изпраща представители на правителството в Alibaba. И в още 100 компании

Тази стъпка е част от нова стратегия на местната власт за стимулиране на производството и на местната икономика

"Това е само първата стъпка в пътуване от 10 хил. мили", коментира технологичният директор на компанията Джеф Жанг. "В Alibaba сме уверени, че не само сме способни да правим нещата, които една традиционна хардуерна компания произвежда, но и да постигнем това, което нито една от тях не може да постигне." По думите на Жанг процесорът, който вече е внедрен от гиганта, тепърва ще оказва все по-голямо въздействие върху нейния бизнес.

Hanguang 800 има мощност, еквивалентна на 10 GPU, което означава, че обработването на един милиард продуктови изображения за електронната платформа на компанията, което до скоро отнемаше един час, вече може да се случва за 5 минути. "Пускането на Hanguang 800 е важна стъпка в нашите усилия за използване на технологии от ново поколение, което увеличава способностите както на текущите ни бизнеси, така и на бъдещите ни начинания, като подобрява и енергийната ни ефективност", коментира още Жанг.

Краят на една ера за Alibaba: Основателят Джак Ма вече няма да управлява гиганта

Краят на една ера за Alibaba: Основателят Джак Ма вече няма да управлява гиганта

Той се оттегля от ръководството на компанията 2 десетилетия след като я създава

От компанията все още не посочват дали ще заместят масово GPU-тата, които използват в момента, с новия си чип, но Джак Ма посочи, че Alibaba иска да намали зависимостта си от американските чипове. Повечето процесори за изкуствен интелект, които сега се използват в компанията, са произведени от Nvidia, AMD и Intel.

"Не е учудващо, че Alibaba започнаха да произвеждат собствени чипове за изкуствен интелект, тъй като компанията масирано открива центрове за данни в Китай и в други възникващи пазари", коментира Шон Йанг от базираната в Шанхай CINNO. "Изкуственият интелект е много фрагментиран и всеки технологичен гигант има различни нужди."

Alibaba разработи най-мощния RISC-V процесор в света

Alibaba разработи най-мощния RISC-V процесор в света

Търговската война засили решимостта на Китай технологично по-независима

С пускането на новите си чипове, Alibaba се присъединява към Google, които представиха такъв хардуер още през 2016 г., когато от компанията посочиха, че ще се конкурират с Nvidia за обучаването на изкуствен интелект. Facebook скоро също разкриха, че имат амбиции да създадат чип за изкуствен интелект, а през миналата година Amazon представи собствените си чипове, които са алтернатива на конвенционалните производители в сферата.