Интернет компанията Google оглави амбициозен проект за разработка на квантов компютър. ИТ гигантът, NASA и университетската асоциация за космически изследвания USRA сключиха договор с D-Wave за доставка на новите модели квантови процесори на компанията в следващите седем години, информира Bloomberg.

Партньорите в проекта ще получат процесор от ново поколение D-Wave 2X с 2048 физически кубита, 1152 от които се използват за изчисления. В новия чип кубитите са над два пъти повече, отколкото в процесора от предишно поколение.

Към момента D-Wave 2X е най-мощният квантов процесор. На негова база Google и НАСА ще изградят квантов компютър за решаване на сложни проблеми в области като разпознаване на реч, роботизирани космически мисии, управление на автотранспорта и уеб анализ.

Наличието на повече кубити в новия процесор ще даде възможност за избор на кубити с най-добрите характеристики. В съвременните технологични производства част от кубитите се бракуват, но D-Wave обещава, че всичките й нови процесори ще имат повече от 1000 работещи кубити.