Google разработи ново приложение за чат, който да замести стандартното пращане на SMS на телефоните с операционна система Android. Анализатори посочват, че това ще даде на потребителите възможности, които вече съществуват в популярните iMessage на Apple и WhatsApp и Messenger на Facebook.

Новото приложение обаче е и вид отстъпление, коментира The Washington Post. Google години наред се опитваше да наложи собствен конкурент, но опитите винаги завършваха с провал. Новата услуга, която ще носи името Chat, няма да бъде продукт само на технологичния гигант, а този път компанията успя да убеди дузина производители на телефони и телекоми да участват.

С Chat потребителите вече ще могат да пращат и снимки, видео и анимирани картинки, както и ще имат възможността да виждат дали съобщението е прочетено - стандартни функции в подобните приложения от години насам.

Йори Вурмсер, анализатор в eMarketer, посочва, че новият Chat далеч не е идеалното решение за компанията. "Те искаха да имат директен конкурент на Messenger или WhatsApp, но не успяха да привлекат потребителите", каза той, като посочва, че с новото приложение голяма част от контрола ще бъде прехвърлен върху мобилните оператори.

Други експерти подчертават и друг важен недостатък, особено на фона на последните технологични скандали: Chat няма да криптира съобщенията и те ще могат да бъдат четени от практически всеки с достатъчно технически познания, включително самата Google и операторите.

iMessage, WhatsApp и Messenger (но не по подразбиране за последното) предлагат подобно закодиране на вашите съобщения и снимки.

"В крайна сметка Google разработи несигурна система за съобщения, контриолирана от мобилните оператори, които работят с правителствата навсякъде по света точно в момента, в който публиката е по-притеснена относно събирането на лични данни отколкото когато и да било", заключи Уолт Мосбърг - ветеран в технологичната журналистика и глас, в който индустрията се вслушва внимателно.