Индийският телекомуникационен регулатор отряза достъпа до платформата на Facebook, наречена Free Basics. Тя осигурява базов достъп до интернет и до конкретни сайтове за Android устройства на потрелители в развиващите се държави, основно в Азия и Африка.

Съдържанието на платформата за Индия включва някои местни новинарски агенции, както и BBC, Wikipedia и различни страници с информация на здравна тематика, съобщава BBC.

Все още няма коментар от страна на социалната мрежа.

Осигуряването на достъп до интернет чрез Free Basics предизвика серия от дебати в Индия. Противниците на платформата посочват, че доставчиците на данни не следва да облагодетелстват някои онлайн услуги за сметка на други. Тук се има предвид това, че сайтът предоставя достъп до конкретни интернет страници.

По думите на Викас Панди, който е дигитален продуцент на BBC в страната, редица национални вестници са сложили логото на Facebook на първите си страници в подкрепа на Free Basics.

“Хората, живеещи в градовете, които са активни интернет потребители, смятат, че държавата не може да диктува условията и че трябва да се осигури връзка с интернет на хората в селата”, коментира той.