С все по-масивното разпространение на устройства, способни да идентифицират биологичните данни, тяхното управление, съхранение и употреба се превръщат във все по-голям проблем. Тъй като нито една държава по света не се слави като бастион на опазването на частната информация от зловредни посегателства, Comparitech класира 50-те страни, в които се допускат най-много злоупотреби с тях.

Анализаторите откриват, че повечето държави по света събират биометрични данни, включително и чрез банковите карти, визите за достъп или при чекирането на летищата.

"Въпреки че повечето държави разбират, че биометричните данни са чувствителна материя, тяхното използване расте все повече", пиша от Comparitech. В това отношение лидери са страните от Европейския съюз, които се справят относително добре в опазването на поверителната лична информация.

Стотици разработчици са имали неправомерен достъп до данните във Facebook

Стотици разработчици са имали неправомерен достъп до данните във Facebook

За момента не е открита злоупотреба с тях, твърдят от компанията

Далеч не изненадващо на челната позиция е Китай. Предвид нивото на данни, което държавата във всичките ѝ проявления събира, тя спокойно може да бъде определена като оруелианска антиутопия. Системите за лицево разпознаване също стават все по-често разпространени, както и събирането на онлайн информация за удостоверяване на самоличността.

На втора позиция е Малайзия, а челната тройка се допълва от Пакистан. И въпреки че дотук няма изненади, според анализаторите на четвърто място се класира САЩ, следвана от Индия, Индонезия, Филипините и Тайван. "Тези пет държави демонстрират притеснително пренебрежение към биометричните данни на хората", пишат от Comparitech.

"Злоупотребата с личните данни на гражданите беше запазена марка на диктаторите и полицейските държави като СССР и Северна Корея", коментират от изследователската организация MassPrivatel. "Но през последните 19 години една терористична атака направи това, което никой дори не можеше да си представи - превърна свободата в САЩ в далечен спомен."

Данните на всички граждани на Еквадор са изтекли онлайн след атака на сървър

Данните на всички граждани латиноамериканска държава са изтекли онлайн след атака

Според анализаторската компания обаче някои програми на Департамента за национална сигурност, като Real-ID, която принуждава всеки да предостави биометрични данни при влизане в САЩ, не са взети предвид от Comparitech. "Ако бяха, САЩ щеше да е на второ място, единствено след Китай."

Сред останалите представители на челната десетка са страни, които едва ли биха изненадали някого. Те включват Индия, Южна Африка, Бразилия, Нигерия и Аржентина.