За първи път в историята младите хора прекарват повече време онлайн, отколкото пред телевизора според ежегодна анкета, която проследява медийното поведение на децата във Великобритания.

Екипът на изследователската агенция Childwise описва тенденцията като „забележителна промяна”, предаде BBC.

Проучването показва още, че услугата за стрийминг на филми и ТВ шоута Netflix е била използвана по-често, отколкото който и да е конвенционален телевизионен канал.

Услугата Netflix достъпна вече и в България

Убиецът на кабелната телевизия вече е в България

Най-големият доставчик на стрийминг на филми и ТВ в света навлезе в над 130 нови държави

Има скок и в броя на децата, които притежават таблетни компютри – с 50% повече в сравнение с миналата година.

Годишният доклад за медиен мониторинг, основаващ се на извадка от над 2000 деца и младежи на възраст от 5 до 16 години, следи зрителското поведение от средата на 90-те години на миналия век.

Средното време, което децата прекарват онлайн, е три часа на ден в сравнение с 2,1 часа гледане на телевизия.

Сред по-големите тийнейджъри, взели участие в изследването, има дори по-изразено отдалечаване от телевизията. Сред младежите между 15 и 16-годишна възраст по-малко от една четвърт обикновено биха гледали телевизия, вместо да използват услуги за стрийминг или платформата YouTube. Представителите на тази възрастова група прекарват най-много време онлайн – по 5 часа на ден.

Защо Google вярва, че YouTube измества телевизията?

Защо Google вярва, че YouTube измества телевизията?

Данните показват

Най-често срещаният начин за достъп до интернет е мобилният телефон, който е описан като „почти универсален” сред младежите. Изследването е установило още, че за първи път таблетите надминават други видове компютри – като настолните или лаптопите.