Пазарният дял на операционните системи Windows е нараснал през февруари, сочат данни на NetApplications. Най-популярната ОС е инсталирана на 91,2% от компютрите, свързани към интернет, което е увеличение от 0,1% спрямо януари, пише TechNews.bg

Макар и малък, ръстът е най-големият за Windows от юни миналата година насам. В три от последните 12 месеца операционната система на Microsoft е отбелязала увеличение. Ръст има само при новата Windows 7, докато потребителите на XP и Vista са намалели съответно с 0,7% до 65,5% и с 1% до 16,5%, сочат данните на NetApplications за февруари.

Увеличението при Windows 7 e с 1,4% до 8,9%. Ако темповете на ръст на новата ОС се запазят, през третата седмица на март тя ще преодолее 10-процентовата бариера. Същевременно, делът на Max OS X е намалял през февруари с 0,1%. В три от последните четири месеца епълската операционна система бележи спад. От октомври досега общият спад е 5%. Промените в пазарния дял на Mac OS X не отразяват динамиката в продажбите на Mac компютри, а само съотношението между различните операционни системи. През януари, например, Apple е достигнала рекордни продажби от 3,4 милиона броя компютри.