Дебютът на нов дигитален актив преди две години не беше никаква новина - колективната крипто лудост раждаше най-разнообразни проекти на всекидневна база. Няколко фалита, няколко разследвания и 40 млрд. долара загуби по-късно, децентрализираните технологии днес не изглеждат толкова апетитни за инвеститорите... което явно не е проблем за създателя на OpenAI Сам Алтман. Неговият проект Worldcoin събира погледите на хора от целия свят. Буквално.

Детайли: Worldcoin е базирана на blockchain "финансова и идентификационна мрежа". Тя се базира на т.нар "доказателство за личност", което се генерира чрез ирисово сканиране на потребителя, което се извършва със специални предоставени от платформата устройства.

Сам Алтман от OpenAI: Човекът, от когото Google най-много се страхува

Кой е човекът, от когото Google най-много се страхува

От термоядрения синтез и изкуствения интелект до подготовката за Апокалипсиса - Сам Алтман е едно от най-интересните лица в света на технологиите

Според Worldcoin доказването, че от другата страна на екрана е човек, а не машина, ще е все по-важно с навлизането и развитието на изкуствения интелект. За целта в блокчейна се записва уникалният т.нар IrisHash код на дадения потребител.

Важен елемент е токенът на новата мрежа - WLD. Планът е през следващите 15 години да бъдат генерирани 10 млрд. от него. Цената му е стабилна - между 2 и 2,50 долара, което е доста по-различна ситуация в сравнение с голяма част от другите дигитални активи.

За момента всеки извън САЩ, който си създаде профил в системата и го верифицира чрез биометрия, получава еквивалента на 55-60 долара, като определено количество от токените ще се раздава и след това на потребителите.

Биткойн може да срине цялата крипто система

Най-популярната криптовалута, която може да срине цялата система

Миналата седмица стойността на токена спадна под $30,000 и това създаде усещане за несигурност на пазара

От Worldcoin твърдят, че по този начин ще подпомогнат по-бедните части на света (Сам Алтман е известен поддръжник на безусловния базов доход), но е факт, че и по този начин повишават интереса към своя продукт - все пак никой не би отказал да му "подарят" пари.

Особено в държави с ориентирани към технологиите, но бедни и масово безработни млади хора като Кения. В един момент само в нейната столица Найроби имаше 25 центъра за сканиране на Worldcoin потребители - а ако отворите сега сайта на платформата, ще видите, че в световен мащаб те са не повече от 64.

От друга страна: Worldcoin направи публичния си дебют преди броени седмици, но облаците около него вече се сгъстяват. Ключова причина е събирането на данни от потребителите. Макар официално биометричната информация да не се запаметява, генерираният от нея IrisHash код е уникален и е сложен правен въпрос дали и как трябва да се обработва.

Франция и Германия започнаха разследване на платформата, а Кения директно поиска от нея да прекрати събирането на потребителска информация.

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Мнението на председателя на SEC Гари Генслер

Устройствата за ирисово сканиране са "черна кутия" за всички извън Worldcoin и тяхната безопасност също буди притеснения.

Основното обещание на новата платформа - че ще гарантира човешкото участие в Глобалната мрежа, също към момента е под въпрос. На черния пазар в Китай експерти по сигурността вече намериха работещи IrisHash кодове на кенийски потребители - и то за символични суми.

Облаците се сгъстяват още повече и заради американските регулатори. Не е изключено Комисията по ценните книжа и борсите да обяви Worldcoin за ценна книга - с всички последици от това. Именно поради тази причина проектът за момента не е привлякъл сериозни институционални инвеститори.

Крипто като хазарт: Великобритания иска еднакви регулации, Брюксел предприема други действия

Крипто като хазарт: Великобритания иска еднакви регулации, Брюксел предприема други действия

ЕС вече одобри първите в света регулации за крипто сектора

Какво следва: Сам Алтман поне до момента не показва публично съмнения в успеха на своя проект. Той има нужния финансов ресурс, за да може да го задържи "над водата" по време на трудния стартов период, но важното е дали ще успее да превърне привлеченото към амбициозния си проект внимание в популярен, надежден и успешен продукт.