Още от зората на предприемачеството много мъже и жени се посвещават на инвестиционния бизнес ,като постигат различна степен на успех при влагането и умножаването на капитали. И както във всяка сфера на живота, финансовият сектор има свои звезди, по които другите се опитват да се равняват.

Разбира се, малко вероятно е средностатистическият човек да успее да повтори успеха на инвестиционните легенди. Въпреки това, ние можем да научим нещо от техния опит и съвети.

Разказваме за 10 известни инвеститори, които в напълно заслужено станаха пример за подражание. 

Снимка 265874

Източник: GettyImages

Бил Грос

Възраст: 74 години. Основател на Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO) - една от най-големите инвестиционни компании в света. Активи под управление: 1,75 трилиона долара. 

През 1962 г. Грос получава стипендия от Университета Дюк, където четири години по-късно завършва бакалавърска степен по психология.

Първоначалният си капитал набира чрез игра на блекджек в Лас Вегас. 

След това през 1971 г. получава магистърска степен по бизнес администрация от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. 

От 1971 г. е анализатор в Pacific Mutual Life Insurance Co. Съосновател и до 27 септември 2014 г. един от ръководителите на PIMCO, създаден през 1971 г. Личното му състояние се оценява на 2,3 млрд. долара. 

Бил Грос е известен като застъпник за инвестиране в реалната икономика, а не в "зомби корпорации". Той вярва, че инвестициите трябва да доставят удовлетворение както от етична, така и от финансова гледна точка. 

Грос също така акцентира върху диверсификацията на нвестициите. Освен това той се застъпва за необходимостта от задълбочени проучвания на икономиката и пазарите, както и за запазването на част от парите в брой. 

Снимка 378392

Източник: YouTube

Питър Линч

Възраст: 74 години. Мениджър на Fidelity Investments, активи под управление: $ 2,4 трилиона долара. 

През 1963 г. на 19 години Питър Линч прави първата си инвестиция - акциите на компанията Flying Tigers Airlines завъздушния превоз на товари. Той плаща 7 долара за акция, след една година цената е 32,75 долара.

През 1969 г. той е приет във Fidelity Investments. През 1974 г. е повишен в позицията на директор на изследователски отдел на Fidelity фонд. През 1977 г. - назначен за ръководител на Fidelity Magellan Fund. 

Един от най-успешните и известни инвеститори на всички времена - Питър Линч, си изгражда това име чрез управлението на активите на Fidelity Magellan Fund. Той е увеличил активите на фондовете под управлението му от едва 20 милиона и долара до изумителните $14 милиарда - правейки го чрез постигане на средна годишна възвращаемост от 29 %. Още повече, че Линч е надминавал доходността на S&P 500 Index в 11 от тези 13 години. 

На 46-годишна възраст Питър Линч се оттегля и се отдава на благотворителна дейност. 

Инвеститорът е известен със своята фраза: "Инвестирайте в това, за което знаете".

Снимка 317870

Източник: Getty Images

 Уорън Бъфет

Възраст: 87 години. Основен акционер и ръководител на Berkshire Hathaway, активи под управление: 702 милиарда долара.

Бъфет е най-големите и един от най-добре познатите инвеститори в света. Известен е с прозвищата "Пророка", "Магьосника от Омаха", "Оракулът от Омаха".

Той две десетилетия е сред тримата най-богати хора в света. Неговото лично състояние се оценява на близо $100 милиарда. Но Бъфет е и най-големият благодетел в историята на човечеството, дал за тази цел десетки милиарди долара. 

На 11-годишна възраст Уорън прави първи опит на борсата. Заедно със сестра си Дорис купува три привилегировани акции на Cities Service. Първоначален капитал от $10 хиляди той спечелва от успешна бизнес идея за фризьорските салони. 

През 1965 г. Бъфет купува контролен пакет в компанията за производство на текстил Berkshire Hathaway, която става негова основна инвестиционна компания за всички следващи години. 

През 1976 г., Бъфет придобива National Indemnity Co, след товаGEICO, предложени за закупуване на $8.6 млн. и $17 милиона. При кризата на фондовия пазар през 1973 г. купува за $ 11милиона акции на вестник "Вашингтон пост". 

През февруари 2018 г. инвестиционната компания на Бъфает Berkshire Hathaway направи няколко големи сделки. Купува 18,9 милиона акции на израелската фармацевтична компания Teva за 358 милиона долара и 31,2 милиона акции на Apple. 

В същото време инвестиционното дружество почти напълно се отървава от акциите на IBM, като ги съкращава от 37 милиона на 2 милиона. 

Считан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, Бъфет обръща внимание на върху истинската вътрешната стойност на компанията, а не върху моментната котировка на акциите й, при вземането на решение за инвестиране.

Снимка 378391

Източник: Wikipedia

Джон Богъл

Възраст: 89 г. Основател на Vanguard Group, активи под управление: $ 5,1 трилиона.

Джон Богъл е американски предприемач, световно известен инвеститор, основател и бивш изпълнителен директор на The Vanguard Group, станала под неговото ръководство най-голямата инвестиционна компания в света. 

Автор на бестселъра "Взаимни фондове от гледна точка на здравия разум: нови императиви за разумния инвеститор". В нея Джон Богъл формулира основните правила за пазара на колективни инвестиции: 

- избирайте фонд с ниски разходи за издръжка; 

- обърнете внимание на допълнителни разходи, породени от получените съвети; 

- не надценявате ефективността на фонда в миналото; 

- използвайте показателите за предходния период, за да оцените стабилността и риска; 

- пазете се от звездите (отнасящи се до мениджърите на фондове); 

- пазете се от големите фондове; не притежавайте твърде голям брой фонове; 

- купете портфейл от фонда и го запазете. 

Снимка 378390

Източник: YouTube

Бил Милър

Възраст: 68 г. Бивш ръководител на инвестиционната политика в Legg Mason Capital Managemen, активите под управление: $ 752,3 милиарда. 

Бил Милър като портфолио мениджър на Legg Mason Value Trust, постига една от най-дългите трайно печеливши серия в историята. От 1991 до 2005 г. общата възвращаемост на фонда надхвърля индекса S&P 500 през 15 последователни години. 

Бил Милър нарича себе си стойностен инвеститор, но неговата дефиниция за стойност на инвестицията води до известно объркване. Милър смята, че всяка акция може да бъде подценена, ако се търгува с отстъпка от нейната истинска стойност. 

Индивидуалните инвеститори могат да се поучат от прилагането на този принцип на инвестиране. Милър твърди , че този принцип е в основата на

15-годишния рекорд по повишаване на базовата доходност, постигнат от Legg Mason Value Trust.

Снимка 324286

Източник: Getty Images

Хуей Ка Ян

Възраст: 59 г. Основател на Evergrande Real Estate Group, активи под управление: 275 милиарда долара.

Д-р Хуей има повече от четвърт век опит в инвестициите в недвижими имоти, строителство и управление на предприятия. След като завършва колеж той работи в стоманена фабрика в продължение на 10 години, преди да основе групата Evergrande. 

Той също така оглавява списъка на най-щедрите китайски филантропи, дарявайки $62 милиона за благотворителност през 2011 г. 

Освен Evergrande Real Estate Group Limited, най-големият играч на пазара на имоти, провинция Гуангдонг, Хуей притежава футболен отбор и филмово студио. 

Той реализира огромни печалби от инвестиции в строителни проекти за жилищни и офис недвижими имоти. Личното му богатство се оценява на 27,5 милиарда долара.

Той е сред най-богатите хора в Китай, а миналата година стойността на акциите на компанията му се повиши с 469%.

Снимка 378389

Източник: Wikipedia

Бенджамин Греъм

Жизнен път: 1894-1976. Основател на Graham-Newman Partnership. 

Греъм е известен американски икономист и професионален инвеститор. Той често се нарича баща на стойностното инвестиране. 

Кариерата му започва като куриер в брокерската фирма Newburger, Henderson & Loeb. за $ 12 на седмица. Освен директните си задължения, той е трябвало да отбелязва курса на облигациите и акциите. До 1919 г. заплатата на Греъм е се увеличава до 600 хиляди долара на година. 

През 1926 г. Бенджамин Греъм заедно с Джеръм Нюман организира инвестиционно партньорство. Това е тази фирма, наела Уорън Бъфет на работа тридесет години по-късно. 

През периода 1928-1956 г., докато прави бизнес с Graham-Newman, той едновременно преподава курс "Финанси" в Колумбийския университе. 

Греъм призова инвестиционната общност да прави основна разлика между инвестициите и спекулациите. 

Той определи инвестицията като операция, базирана на задълбочен анализ на фактите, перспективите, сигурността на инвестираните средства и достатъчния доход. Всички останали определя за спекулации. 

Той препоръча инвеститорите да съсредоточат усилията си върху анализиране финансовото състояние на компаниите. 

Когато акциите на една компания се продават на пазара на цени, по-ниски от тяхната вътрешна стойност, съществува така наречената граница на безопасност, което ги прави привлекателни за инвестиции.

Снимка 231517

Източник: GettyImages

Карл Айкан

Възраст: 82 години. Основател на Icahn Enterprises, активите под управление : $ 33,3 милиарда

Карл Айкан е американски бизнесмен и финансист, чието състояние се оценява преди няколко година на 25 милиарда долара.

Той пристигна на Уолстрийт през 1961 г. като стажант в фирма Dreyfus & Company. След няколко години работа на Уолстрийт, Айкан открива собствена брокерска компания. 

Подобно на много други през 80-те години, той започва да прави своето богатство с помощта на облигациите "боклуци" на финансиста Майкъл Милкен. 

Айкън се смята за един от първите финансисти, който започва да се специализира в greenmail, той сам нарича себе си инвеститор-активист и защитник на интересите на акционерите. 

През 2004 г. основава хедж фонда Icahn Capital, през 2011 го закрива за външни инвеститори и връща парите на своите клиенти. 

Доналд Тръмп номинира Карл Айкан като специален съветник на президента по въпроси, свързани с реформата на бизнес регулациите. 

Снимка 378388

Източник: flickr

Чарлз Мангер

Възраст: 94 години. Заместник-председател на борда на директорите в Berkshire Hathaway, активи под управление 702,1 млрд. долара. 

Чарлз Мангер е американски адвокат, виден икономист и професионален инвеститор. Личното му състояние се оценява на около 1,3 млрд. долара.

Инвестира основно в акции, котирани на фондовата борса, при голяма отстъпка от тяхната "справедлива стойност". От 1962 г. до 1975 г. дружеството на Мангер осигурява доходност 19.8% годишно, което е почти четири пъти по-високо от средното за пазара. 

През 1976 г. Blue Chip Stamps се слива с фона на Бъфет Berkshire, където Maнгер става заместник-председател на борда на директорите. И в момента той продължава да заема този пост в Berkshire Hathaway. 

От самото начало на своята инвестиционна дейност Maнгер се ръководи от признаване на стойността на дружествата с добри качествени характеристики и смята за уместно да плати справедлива цена за такива компании.

Снимка 378386

Източник: pixabay

Джералдин Вайс

Възраст: 92 г. Основател на Investment Quality Trends. 

Джералдин Вайс е една от първите жени, които са направили име в сферата на финансите и е успяла да докаже, че жените могат да бъдат успешни инвеститори. 

Тя решава да започне да издава собствен инвестиционен бюлетин през 1966 г., когато тя е била на 40 години и го поддържа цели 37 години, докато не се пенсионира през през 2003 година.

Вайс е разработила два успешни стратегии за търгуване с ценни книжа, които сега се използват по целия свят.

Стратегията за подбор и разпределение на акциите, ориентирана към дивидентите, която Вайс предлага на клиентите си, е по-популярната, като чрез нея се постига висока степен на доходност и рентабилност дори на "мечи" пазари.