Германският концерн Bosch придобива американския производител на чипове TSI Semiconductors и ще инвестира над $1,5 милиарда в неговия завод за полупроводници в Калифорния, предава Bloomberg. Чрез сделката германската компания засилва и разширява глобалното си производство на чипове.

Най-големият доставчик на авточасти в света планира да преоборудва и модернизира завода на TSI с цел да започне да произвежда чипове от силициев карбид там от 2026 година, съобщават от Bosch.

Снимка 545268

Източник: iStock

Компанията очаква 30% годишен ръст на търсенето на този тип чипове, често използвани в управлението на захранването, което е от полза за електромобилите.

Bosch инвестира $1 милиард в развоен център за компоненти на електромобили в Китай

Bosch инвестира $1 милиард в развоен център за компоненти на електромобили в Китай

Германската компания дава работа на над 50 000 души в Китай

"Навлизаме в пазар, който се развива много бързо", заяви главният изпълнителен директор Щефан Хартунг пред Bloomberg.

Според него новите платформи за електрически автомобили залагат предимно на технологията на силициев карбид, независимо от това къде се произвеждат.

Силициевият карбид предлага предимства, тъй като е енергийно по-ефективен материал и върши по-добра работа като преобразувател на енергия в сравнение с други полупроводникови състави.

В електромобилните батерии, използващи силициев карбид, например, времето за зареждане може да бъде значително намалено, а пробегът - увеличен.

Инвестицията на Bosch следва призивите на американските власти и приемането на законодателство от Конгреса за стимулиране на местното производство на чипове, като част от усилията за укрепване на икономическата и националната сигурност.

"Тази инвестиция от $1,5 милиарда ще намали разходите, ще укрепи нашата верига на доставки на електрически автомобили, ще помогне за възстановяването на американското производство и ще създаде икономически възможности", коментира вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Производител №1 на чипове в света TSMC отчете първи спад на приходи от 4 години насам

Производител №1 на чипове в света отчете първи спад на приходи от 4 години насам

Според главният финансов директор бизнесът през първото тримесечие вероятно е повлиян от по-ниското търсене