Когато се разглежда в дългосрочен план, фондовият пазар не може да бъде победен. Докато други класове активи доведоха до солидни номинални печалби за инвеститорите, включително злато, петрол, жилища и съкровищни облигации, никой не се доближи до средната годишна възвръщаемост, която акциите донесоха на инвеститорите през миналия век.

Но когато обективът е стеснен само до няколко години или дори по-кратка времева линия, прогнозиране на насочените движения на неостаряващия Dow Jones Industrial Average, бенчмаркът S&P 500 и задвижвания от растеж Nasdaq с каквато и да е постоянна точност става практически невъзможно.

Това обаче не спира инвеститорите да се опитват да направят невъзможното. Въпреки че няма точка от икономически данни или индикатор, който може конкретно да предскаже в каква посока ще се насочат Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite, има много избрана група от показатели и инструменти за прогнозиране, които са силно свързани с движенията нагоре и надолу в основните борсови индекси през цялата история.

Един от тези показатели, който изглежда предвещава масивно движение на акциите, е паричното предлагане в САЩ.

Американският фондов пазар може и да не се е отървал от голям спад

Американският фондов пазар може и да не се е отървал от голям спад

Какво може да означава една рецесия за фондовия пазар?

Паричното предлагане в САЩ не е направило това от девет десетилетия

Сред петте измервания на паричното предлагане, M1 и M2 обикновено привличат вниманието на икономистите и инвеститорската общност. M1 е мярка за пари и монети в обращение, както и безсрочни депозити в разплащателна сметка. Това са пари, до които имате лесен достъп и които можете да похарчите веднага.

От друга страна, паричното предлагане M2 отчита всичко в M1 и също така добавя спестовни сметки, сметки на паричния пазар и депозитни сертификати (CD) под $100 000. Това все още са пари, до които имате достъп, но ще трябва да се потрудите малко повече, за да стигнете до тях. Това също е показателят за парично предлагане, който води до повдигане вежди в момента поради всички погрешни причини.

Повечето икономисти и инвеститори са склонни да обръщат много малко внимание на паричното предлагане M2, тъй като то нараства с такава последователност във времето. Тъй като икономиката на САЩ се разширява за дълги периоди, съвсем естествено е да са необходими повече пари и монети за извършване на транзакции.

Но в онези изключително редки случаи, когато е наблюдавано значително свиване на паричното предлагане M2, исторически са последвали проблеми за икономиката и фондовия пазар на САЩ.

Преди две години, през март 2022 г., паричното предлагане M2 достигна приблизително 21,71 трилиона долара. Въз основа на последните месечни данни от Съвета на управителите на Системата на Федералния резерв, M2 достигна 20,78 трилиона долара през февруари 2024 г. Както можете да видите на графиката по-горе, това представлява сравнително малък спад от 0,5% на годишна база , но по-ясно изразен спад от 4,29% от март 2022 г. Това е и първото по-значително понижаване, на което сме били свидетели в M2, след Голямата депресия.

В едно отношение тази корекция от 4,29% на паричното предлагане в САЩ може просто да е връщане към средната стойност, след като M2 се разшири с историческите 26% на годишна база по време на разгара на пандемията от COVID-19. Няколко кръга от фискални стимули наводниха икономиката на САЩ с пари и потребители, които бяха повече от готови да ги похарчат.

От друга страна, повече от 150-годишна история е доста ясна за това какво се случва, когато паричното предлагане M2 се върне с повече от 2% от рекордно високо ниво.

Миналата година изпълнителният директор на Reventure Consulting Ник Герли сподели публикация в платформата X (платформата, известна преди като Twitter). Герли се опира на данни от Бюрото за преброяване на населението на САЩ и Федералния резерв, за да проследи движенията на M2 от 1870 г.

Герли отбеляза пет случая, при които паричното предлагане M2 е намаляло с най-малко 2% на годишна база, включително значителното понижаване на годишна база, наблюдавано през 2023 г. Предишните четири случая, при които M2 е намаляло с поне 2% - - 1878, 1893, 1921 и 1931-1933 - са свързани с периоди на депресия и висока безработица за икономиката на САЩ.

За да оценим тези данни агностично, трябва да се отбележи, че централната банка на нацията не е съществувала през 1878 или 1893 г. Освен това паричната и фискалната политика са изминали дълъг път след Голямата депресия. Вероятността за настъпване на депресия днес, предвид изобилието от налични фискални и монетарни инструменти, е ниска.

Но този набор от данни е доста ясен: ако количеството пари в брой, достъпно за потребителите, намалява и преобладаващият/основният темп на инфлация е на или над историческите норми, има голям шанс потребителите да намалят дискреционните покупки. Накратко, това е исторически план за рецесия в САЩ.

Въпреки че акциите не се движат в крачка със здравето на икономиката на САЩ, се очаква рецесията да се отрази неблагоприятно на корпоративните печалби. Историята показва, че лъвският дял от спадовете в S&P 500 са настъпили след официалното обявяване на рецесия.

Индия изпревари Хонконг и стана четвъртия по големина фондов пазар в света

Индия изпревари Хонконг и стана четвъртия по големина фондов пазар в света

Стойността на акциите, регистрирани на индийските борси достигна 4,33 трилиона долара

Като се има предвид колко издръжлива е икономиката на САЩ в лицето на бързо нарастващите лихвени проценти, перспективата Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite да бъдат свалени от съответните им пиедестали може да не е нещо, за което искате да чуете или да говорите. За щастие, историята е двупосочна улица, която много благоприятства инвеститорите, които могат да направят крачка назад и да оценят силата на перспективата.

Като пример, нека разгледаме по-отблизо курса, който са поели повечето икономически цикли. Въпреки че рецесиите са напълно нормални и неизбежни, исторически те идват и си отиват в рамките на мигване на окото. От края на Втората световна война през септември 1945 г. само три от 12-те рецесии в САЩ са продължили поне 12 месеца. Освен това нито един от останалите три не е надхвърлила 18 месеца.

С малки изключения ръстовете на икономиката продължават няколко години. Всъщност два периода на растеж от средата на 40-те години преминават 10-годишната граница. Докато рецесиите може да са нежелани в краткосрочен план, те отстъпват място на дълготрайни периоди на икономически и корпоративен растеж.

Това е почти същата история, когато става въпрос за Уолстрийт. Данни от компанията за пазарни проучвания Yardeni Research показват, че е имало 40 отделни двуцифрени процентни понижения на S&P 500 от началото на 1950 г. Въпреки че никога няма да знаем точно кога ще започнат тези спадове, колко дълго ще продължат, или колко рязък ще бъде спадът, историята показва, че S&P 500, Dow и Nasdaq Composite в крайна сметка възстановяват загубите си и нарастват към нови върхове.

През юни 2023 г. компанията за пазарни прозрения Bespoke Investment Group направи още една крачка напред и публикува данни за това колко непропорционални са били бичите пазари спрямо мечите пазари в S&P 500.

Защо и как да инвестирате на финансовите пазари?

Защо и как да инвестирате на финансовите пазари?

Взаимният фонд предлага някои предимства на инвеститорите

Изследователите от Bespoke изследваха почти 94 години мечи и бичи пазари в S&P 500, започвайки с началото на Голямата депресия през септември 1929 г. Докато 27-те мечи пазара бяха отбелязани като продължили средно 286 календарни дни (около 9,5 месеца), 27-те бичи пазара в S&P 500 се задържаха средно за 1011 календарни дни (приблизително две години и девет месеца), или 3,5 пъти по-дълго.

Като допълнение към горното, най-дългият мечи пазар в историята на S&P 500 е само 630 календарни дни (11 януари 1973 г. - 3 октомври 1974 г.), според измерването на Bespoke. За сравнение, 13 от 27-те бичи пазара на S&P 500 бяха по-дълги от най-дългия мечи пазар.

Без значение колко непредвидими може да изглеждат нещата в краткосрочен план или колко ужасна картина могат да нарисуват исторически точни парични показатели, времето е безспорен съюзник на инвеститорите. Ако имате дългосрочен инвестиционен хоризонт и вярвате в неоспоримото разрастване на икономиката на САЩ с течение на времето, дори историческото понижаване на паричното предлагане M2 не е повод за безпокойство.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.