Ford Otosan, което е съвместна компания между турската Koc Holding и Ford Motor, обяви, че започва изграждането на нова фабрика за производство на батерии за електромобили в индустриалния регион Коджаели, предаде Hurriyet. Това ще е първия завод в южната ни съседка, който ще позволява интегрирано производство на електрически превозни средства.

До момента Ford Otosan, която е най-голямата автомобилна компания в Турция с 41% от износа на коли от страната, възлизащ на 5,8 млрд. долара през миналата година, вече има няколко други завода в същата провинция. За развитието на автопромишлеността в южната ни съседка, в средата на тази година производителят получи заем в размер на 150 млн. долара, след като тя възстанови производството си в края на април.

Прогнозата е новата производствена мощност да започне дейност през 2022 г.

Странният парадокс на автосектора в Турция: Производството пада, но работниците не достигат

Странният парадокс на автосектора в Турция: Производството пада, но работниците не достигат

През август продукцията се срина с колосалните 44% на годишна основа

Така Ford Otosan продължава да развива електромобилния отрасъл в южната ни съседка, след като тя беше и първата компания, произвела електрическо търговско превозно средство в нея - моделът Custom.

В момента фабриките на компанията се подготвят за производството на електрическия бус E-Transit, след като конвенционалния вариант с двигател с вътрешно горене вече се прави на поточните линии в завода в Гьолчук. Освен него в южната ни съседка се произвеждат Ford Tourneo Custom, Tourneo и Transit Courier и камиони, като общият произведствен капацитет на Ford Otosan е над 440 хил. превозни средства годишно.

Въпреки кризата: Турция постигна рекорден автомобилен износ

Въпреки кризата: Турция постигна рекорден автомобилен износ

Той е в размер на 2,9 млрд. евро през октомври, което е най-високата стойност за последните две години

След като заводът в Коджаели бъде готов, той ще произвежда батерии именно за електрическите търговски бусове на Ford.

Макар че размерът на новата инвестиция не е уточнен, Ford Otosan е един от най-големите инвеститори в страната с общ размер на вложенията от над 3 млрд. долара, припомнят от компанията. От тази сума 67,5 млн. долара са насочени именно към производството на електрически превозни средства.