Тръбопроводът "Турски поток", който ще доставя руски газ до Турция през Черно море от следващата година, вече е завършен на 80%, съобщи изпълнителният директор на руския газов гигант "Газпром" - Алексей Милер.

"Реализацията на мащабни проекти за износ на "Газпром" в Европа продължава. Налице е газопроводът "Турски поток": 1500 километра тръба, около 80% от линията вече е сглобена и монтирана", обяви Милер, цитиран от руски информационни агенции и AFP.

До средата на юли с помощта на огромния кораб "Пионерски дух" бяха положени тръби с обща дължина 1230 км, което представлява 66% от морската част на газопровода, съобщиха от руската компания, цитирани от ТАСС.

Газопроводът "Турски поток" постави нов световен рекорд

Газопроводът "Турски поток" постави нов световен рекорд

Изграждането на проекта продължава с пълна пара

През следващите седмици от "Газпром" очевидно са ускорили темпото и наскоро се похвалиха, че корабът полага рекордните 6.27 км тръба на ден при изграждането на "Турски поток".

Строежът на морския участък започна през май 2017 г. близо до черноморския бряг на Русия. Проектът включва изграждането на газопровода през Черно море до европейската част на Турция и след това до границата с Гърция.

Дължината на морския участък е около 930 км, а трасето, което ще минава по сушата - 180 км. Очакваната обща цена на газпровода е около 7 млрд. долара.

Газопроводът "Турски поток" поскъпва до $7 милиарда

Газопроводът "Турски поток" поскъпва до $7 милиарда

На първо време ще се финансира от руската компания

"Турски поток" ще има 2 тръби - едната за Турция, а втората за Южна и Югоизточна Европа, като част от газа е предназначен и за България. Капацитетът на всяка линия достига 15.75 млрд. куб. метра газ годишно.

Очаква се руско-турският газопровод да започне да функционира до края на 2019 г., но при сегашните темпове на строителство, може да изпревари поставения срок.

"Турски поток" бе обявен през 2014 г. като заместител на "Южен поток", който трябваше да минава през България и да бъде изграден в сътрудничество със страните от ЕС. След много забавяния и перипетии Русия се отказа от "Южен поток", а Путин гневно обвини Брюксел за провала му.

Италиански политик: "Турски поток" да мине през България до Италия

Италиански политик: "Турски поток" да мине през България до Италия

Италия има икономически интерес от такъв проект

"Газпром" планира да пусне в експлоатация и газопровода "Северен поток 2" до края на следващата година, за да заобиколи Украйна през Балтийско море.

Рекордни газови доставки за Турция и Европа

2018 се очертава като доста успешна година за руския газов гигант. През първите 8 месеца "Газпром" е изнесъл над 133 млрд. куб. м газ за Турция и Европейския съюз - с 5.6% повече от същия период на миналата година, посочи Милер.

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Русия е единствената с достатъчно капацитет, за да задоволи нуждите на европейските държави

Необичайно ниските температури през пролетта и зимата, довели до по-голямо търсене на газ, помогнаха на руската компания да продължи да обявява рекордни обеми за износ в региона, където генерира значителна част от печалбите си.

Енергийната компания обяви увеличение от 65% на нетните си печалби през първата половина на 2018 г. до 630.8 млрд. рубли (9.2 млрд. долара). Оперативните печалби на "Газпром" се повишават с 55% до 878.2 млрд. рубли (12.9 млрд. долара), а оборотът нараства с 24% до 3.97 млрд. рубли.