Американският банков гигант JPMorgan ще изтегли част от отделите си от финансовото сърце на Европа - Лондон. А новата дестинация, в която те ще бъдат настанени е Париж, предаде Reuters.

Изборът на новата дестинация за банката беше обявен вчера по време на ежегодната инвеститорска среща "Choose France" ("Избери Франция"), организирана от президента Еманюел Макрон. Събитието се провежда малко преди форума в Давос. По време на събитието също стана ясно, че корабостроителната компания MSC ще построи два круизни кораба в страната, което ще създаде почти 2500 работни места през следващите три години, както и че фармацевтичният гигант AstraZeneka ще инвестира повече от 500 млн. долара във Франция.

JPMorgan планира да закупи сграда в центъра на френската на столица през идните години, която трябва да има капацитет от 450 служители. Така Париж, където вече тя има персонал от почти 300 души, ще се превърне във втория най-голям център на банката в Европа след Лондон, където понастоящем за нея работят около 10 хил. души.

Първият екип, който ще бъде преместен, е продажби, който ще бъде последван от търговския отдел. Според главния изпълнителен директор на банката времевият хоризонт, в който ще се случи това, ще зависи от конкретния момент, в който Великобритания напусне Европейския съюз.

Дори и след Брекзит обаче Лондон ще остане финансовият център на Европа. Сред причините, поради които е избран Париж, включват склонността към политически реформи от страна на местното правителство и благоприятното според банката трудово законодателство.