Германската верига за търговия с бързооборотни стоки Kaufland планира над 375 милиона евро инвестиции в Румъния през тази година. Веригата ще реализира тези вложения в следващата година, като през 2020 година те са били в размер на 300 милиона евро, а година по-рано - 200 милиона евро. 

Това са потвърдили от компанията, цитирани от Romania Insider. По думите на главния изпълнителен директор на компанията за Румъния Марко Хосл средствата ще бъдат използвани за закупуването на земя, модернизирането на вече изградени магазини, отварянето на нови и развитие на логистиката.

През миналата година веригата отвори десет нови обекта в северната ни съседка. Същият брой трябва да заработят и през тази година. Това е темпът на растеж, с който от Kaufland ще се стремят да продължат да разрастват присъствието си на румънския пазар.

Kaufland купува завод на най-големия производител на мъжка мода в Румъния за €7 милиона

Kaufland купува завод на най-големия производител на мъжка мода в Румъния за €7 милиона

Фабриката се намира в Браила и е с площ от 10 000 квадратни метра

"Компанията смята, че има потенциал за над 200 магазина в Румъния в сравнение със 140, които имаме в момента", посочва Хосл.

За фискалната 2020 година, приключила през февруари тази година от Kaufland Romania отчитат оборот в размер на 2,65 милиарда евро.

Според изследване през миналата година веригата е допринесла за 1,9 милиарда евро от брутния вътрешен продукт на страната. Тя допринася пряко и косвено за 68 000 работни места на румънския пазар.

Преди време същото изследване беше представено и за българския пазар към 2019 година. От него тава ясно, че дейността на търговската верига има принос в размер на над 1 милиард лева към българската икономика, като подкрепя 31 200 работни места.

В България Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града, а служителите ѝ са близо 6500.

Kaufland е допринесла с 1 милиард лева за българската икономика през 2019-а

Kaufland е допринесла с 1 милиард лева за българската икономика през 2019-а

Компанията поддържа пряко и косвено над 31 000 работни места, сочи доклад за ефекта на дейността ѝ у нас