Представители на германския автомобилен концерн Daimler и унгарските власти вчера положиха първия камък на нов завод, намиращ се на 92 км югоизточно от Будапеща. Производството в него се очаква да започне през 2020 година.

Унгарското правителство подкрепя инвестицията с безвъзмездна помощ в размер на 37,5 млн. евро.

Mercedes-Benz ще инвестира 1 млрд евро в нов и първи по рода си за компанията производствен комплекс Full-Flex Plant. Изграждащият се в Унгария завод ще даде възможност на марката да произвежда едновременно автомобили с различна архитектура - от компактни, през седани до изцяло електрически модели. 

От Mercedes-Benz споделят, че новият "гъвкав" производствен комплекс, който се очаква да започне да функционира в началото на следващото десетилетие, ще е сериозно дигитализиран и оптимизиран, като ще се намали необходимостта от познатият към момент човешки надзор и комуникация. 

Новият завод на Mercedes-Benz ще бъде позициониран в гр. Кешкемет, на около 90 километра от Будапеща, като за функционирането му ще бъдат назначени повече от 2500 работници.

В момента компанията вече разполага с производствено съоръжение в същия град, където работят около 4000 души.

През миналата година там са били сглобени повече от 190 000 коли, а първата- B-Class, напусна поточната линия през 2012 година, информира auto-press.net. През следващите години, в комплекса портфолиото беше развито с CLA през 2013 и CLA Shooting Brake през 2015 година, а през тази в завода ще започне сглобяването на новото поколение A-Class.