Американският технологичен гигант Meta Platforms ще продължи да инвестира в своето подразделение, посветено на метавселената - Reality Labs, като се очаква сумата за 2023 година да се равнява на около 20% от общите разходи на компанията. Това се случва въпреки нарастващия скептицизъм относно решението на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да се фокусира върху още зараждащия се сектор, съобщава Mobile World Live.

Главният технологичен директор на Reality Labs Андрю Босуърт написа в публикация в блога на компанията, че тя планира да похарчи също толкова за подразделението за метавселената през 2023 г., колкото похарчи през тази година, въпреки че отчете $9,4 милиарда загуба от тези операции за първите девет месеца на 2022 година.

Meta обяви огромно съкращение на персонал - 11 000 служители ще се разделят с работните си места

Meta съкращава толкова служители, колкото има най-големият български работодател

Компанията ще пренасочи работната си сила към приоритети като рекламния си бизнес

Според все повече инвеститори, разходите на Meta за 2023 година се очаква бъдат около $97,3 милиарда, което означава, че средствата, които компанията ще отдели за метавселената, ще са около $19,2 милиарда.

Приходите на Meta вероятно ще бъдат ударени

Звеното Reality Labs отчете $3,7 милиарда загуба за Meta за третото тримесечие на 2022 година, или с $1,1 милиарда повече спрямо 2021-а, след като компанията инвестира 18% от средствата си в подразделението за метавселената през въпросния период.

Икономическите предизвикателства по света, съчетани с натиска върху основния бизнес на Meta, създадават перфектна буря от скептицизъм относно инвестициите в компанията, коментират инвеститори.

Около 80% от инвестициите на Meta ще отидат към "семейните приложения" на компанията, които включват Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger.

Meta иска единен стандарт за метавселената

Meta иска единен стандарт за метавселената

Искането от страна на компанията на Марк Зукърбърг е подкрепено и от други гиганти