Най-големият европейски инвеститор напуска Русия. Суверенният фонд на Норвегия, чиито активи възлизат на 1 трилион долара, реши да се оттегли от развиващите се пазари и от Русия.

Фондът планира да намали позициите си в страните с развиващи се пазари, като запази в баланса главно ценни книжа, деноминирани в световни резервни валути - щатски долари, евро, британски лири, японски йени. Освен това фондът ще остави непокътнати инвестициите си в канадски и австралийски долари, южнокорейски вон и шведски крони. Съответно фондът ще се избави от активите на Мексико, Бразилия, Южна Африка, Русия и още 15 държави, пише Bloomberg. 

Норвегия позволи на своя $1-трилионен фонд да разпродаде петролните си акции

Норвегия позволи на своя $1-трилионен фонд да разпродаде петролните си акции

"Целта е да намалим своята уязвимост от постоянния спад на цената на петрола", казва министърът на финансите Сив Йенсен

Експерти и анализатори смятат, че това решение е малко вероятно да се отрази значително на динамиката на руските ОФЗ (Облигации по Федерален Заем), на финансовия пазар и на националната валута.

В началото на годината общият обем на инвестициите на норвежкия фонд в ОФЗ са около $1,2 милиарда. Сумата е по-малка от 100 млрд. рубли. За сравнение, миналата сряда Министерството на финансите по време на търга продаде такива а ценни книжа за 83 милиарда рубли. Това означава, че обемът не е толкова значителен, колкото изглежда, въпреки че норвежкият фонд е вторият по големина инвеститор в руския държавен дълг, коментира изданието "Вести Экономика". 

На първо място по вложения в руски дългови книжа е американският хедж фонд BlackRock - той е инвестирал 2,56 млрд. долара в ОФЗ.

Освен това е важно да се отбележи, че през миналата година норвежкият държавен фонд намали наполовина инвестициите в държавните облигации на Руската федерация и това леко засегна пазара. Някои анализатори посочват също, че това решение е стратегическо и означава, че от гледната точка на управляващите фондове нововъзникващите пазари са станали "по мечи".

Как най-големият държавен фонд спечели $130 милиарда за една година?

Как най-големият държавен фонд спечели $130 милиарда за една година?

Структурата има участие в над 9000 компании в глобален мащаб

Настоящото решение на Суверенния фонд на Норвегия да се оттегли от инструментите на редица развиващи се страни е малко вероятно да има значително въздействие върху пазара, прогнозират анализатори и инвеститори. Фондът вероятно ще продава облигации EM (на развиващи се пазари - Еmerging Мarkets) в течение на дълъг период, за да минимизира негативния ефект от своя ход на пазарите, написаха анализаторите на инвестиционната банка Morgan Stanley.