Най-големият производител на малки бензинови двигатели в света - американската компания Briggs & Stratton Corporation, банкрутира и е заявила защита по глава 11 по щатското законодателство за фалитите, посочват от самата нея в прессъобщение. Тя вече е сключила споразумение с KPS Capital Partners, които ще придобият цялата ѝ собственост.

KPS Capital Partners е компания с 30-годишна история, която се специализира в оздравяване на фалирали или финансово затруднени предприятия. Към момента тя е финализирала 75 инвестиции в сектори от добива на изкопаеми, през здравеопазването и луксозните потребителски стоки, до производителите на капиталово оборудване и аутомотив компаниите.

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

До приключването на сделката, Briggs & Stratton ще продължат операциите си, за които са си осигурили финансиране в размер на 677,5 млн. долара от които 265 млн. долара са осигурени от KPS, а останалите - от съществуващите кредитори на компания. С тази сума ще бъдат изплатени част от задълженията ѝ, ще се изплащат текущите разходи, включително заплатите и осигуровките и ще се финансира трансформацията на компанията.

"Този процес ще позволи на компанията да гарантира устойчивостта на бизнеса си, докато той осигурява необходимата ликвидност за пълното поддържане на дейностите до приключването на транзакцията", пишат от Briggs & Stratton. "Вярваме, че процесът ще е благоприятен за служителите, клиентите, партньорите и доставчиците ни и че той ще доведе компанията до дългосрочен успех."

По думите на главния изпълнителен директор на Briggs & Stratton Тод Теск, компанията е била изправена пред "предизвикателства" по време на пандемията. "През последните няколко месеца изпробвахме множество варианти за подобряване на финансовата си позиция и гъвкавостта си", посочва той в прессъобщението. "Предизвикателствата, пред които се изправихме по време на пандемията от коронавирус, направиха реорганизацията трудна, но необходима."

Трябва ли да се страхуваме от фалитите на българските компании?

Трябва ли да се страхуваме от фалитите на българските компании?

Вниманието трябва да е насочено към структурата на банкрутите, не към абсолютните стойности

Briggs & Stratton са най-голямата компания, проектираща и произвеждаща малки бензинови двигатели за употреба на открито, припомнят от Zero Hedge, като само в САЩ техният пазарен дял е 85%. По време на пандемията нейните продажби се сринаха, което първоначално доведе до необходимостта от съкращения на служители.

Проблемите на компанията обаче не започват с пандемията. Още през септември миналата година тя е изпитвала трудности да рефинансира свои облигации на стойност 175 млн. долара. Финансовите отчети на компанията показват, че тя е на нетна загуба през последните две финансови години, като тя нараства от 11,320 млн. долара през 2018 г. до 54,083 млн. долара през 2019 г.

Briggs & Stratton е основана още през 1908 г., като днес централата ѝ е в Уоуътоса, Уисконсин. Компанията има четиринадесет завода глобално, осем от които са в САЩ и по един в Бразилия, Австралия, Канада, Китай, Мексико и Нидерландия. Тя произвежда над 10 млн. бензинови двигатели годишно, които се използват за картинги, градска техника и други.

Фалити и "зомбиране" заплашват задлъжнелите компании в САЩ

Фалити и "зомбиране" заплашват задлъжнелите компании в САЩ

Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 5,6% през 2020 г