Общите капиталови разходи на четирите най-големи компании за облачна инфраструктура през 2025 г. ще бъдат почти 2,5 пъти по-високи от разходите на четирите най-големи петролни компании, според прогнозата на Wells Fargo Investment Institute.

Следващата година. общите капиталови разходи на Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Meta и Microsoft Corp. ще възлезат на почти 200 милиарда долара, докато инвестициите на BP plc, Chevron Corp., Exxon Mobil и Shell ще бъдат малко над 80 милиарда долара, прогнозира организацията, цитирана от interfax.ru.

Microsoft инвестира €3,2 милиарда в изграждането на центрове за данни в Германия

Microsoft инвестира €3,2 милиарда в изграждането на центрове за данни в Германия

Германските компании бързо се адаптират към AI технологиител смята шефът на ИТ гиганта

През 2023 г. "облачните гиганти" са инвестирали около 140 милиарда долара, петролните гиганти - около 80 милиарда долара.

Размерът на инвестиционните програми на Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft започна значително да надвишава инвестициите на BP, Chevron, Exxon и Shell с настъпването на пандемията от коронавирус през 2020 година.

Meta изгражда AI модел, съперник на най-мощния до момента

Meta изгражда AI модел, съперник на най-мощния до момента

Компанията изгражда и центрове за данни, необходими за създаването на система от такова високо ниво

Това състояние на нещата се улеснява от високата активност в изграждането и модернизацията на центрове за обработка на данни, пише MarketWatch. Нуждата от такива съоръжения се увеличи след кризата с коронавируса и с пускането на чатбота ChatGPT в края на 2022 гоидна. Центровете за данни, които могат да задоволят високите изисквания на клиентите, работещи в областта на изкуствения интелект, са особено търсени, отбелязва MarketWatch.