През изминалия месец станахме свидетели на няколко големи движения при акции, които илюстрираха основните пазарни тенденции. Инвеститорите претърпяха нов удар през април, като основните борсови индекси загубиха трилиони долари стойност. S&P 500 падна с близо 9%, докато Nasdaq Composite се понижи с повече от 13%.

Отчетите за корпоративните печалби, страховете от предстояща рецесия, покачващите се лихвени проценти и инфлацията изиграха основна роля за загубите от миналия месец. Ето някои от основните имена, които илюстрираха основните тенденции на фондовия пазар през април.

1. Netflix

Акциите на Netflix паднаха с близо 50% през април след катастрофален отчет за печалбите. За първи път от повече от десетилетие компанията за стрийминг отчете спад в броя на абонатите си. Инвеститорите вече бяха загрижени за забавянето на растежа преди това съобщение, а акциите се справяха с проблеми като намаляваща инерция от тенденциите за оставане у дома на COVID-19. Компаниите често изпитват големи промени в оценката, когато преминават от растеж към стойност. Изглежда, че това се случва, когато Netflix се настанява в по-утвърдена роля в зряла вече индустрия, но има и други фактори. Има голяма конкуренция от дълъг списък от стрийминг платформи. Има и опасения, че потребителите се уморяват от абонамента. Това не е добре за потенциала за растеж и парични потоци на Netflix и в резултат на това акциите се понижиха.

2. Coinbase

Coinbase Global падна с 41% миналия месец, въпреки че нямаше новини за печалби от компанията. Имаше някои анализатори, които повлияха на акциите с негативни коментари относно нарастващото влияние на конкуренцията. Нищо от това не е точно новина, но подобни заглавия със сигурност могат да повлекат цените на акциите надолу. Повече от всичко, Coinbase беше жертва на силите на капиталовия пазар. Инвеститорите теглят пари от рискови активи, включително акции на растежа и криптовалути. Биткойнът падна с около 20% миналия месец, а много от по-малките валути и токени паднаха още повече.

Coinbase е растяща акция и нейните финансови резултати отразяват активността на крипто пазарите. Това беше идеалната буря за лош месец. Тезата за дългосрочни инвестиции не се промени много за Coinbase. По-евтино е, ако случайно сте харесали бизнеса, но все още съществуват същите рискове.

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Засега не се ограничава достъпа на "обикновените" руснаци

3. Amazon

Технологичният гигант Amazon падна с почти 24% миналия месец след тежък отчет за печалбите. Спадът на тези акции подчерта редица основни икономически и пазарни тенденции наведнъж. Подобно на други акции в търговията на дребно, Amazon се бори с инфлацията и маржовете се затягат.

Проблемите с веригата за доставки също продължават да създават смущения. Междувременно продажбите на електронната търговия се забавят, тъй като потребителските портфейли се стесняват и хората се връщат в обикновените магазини. Резултатите на Amazon за първото тримесечие не отговарят на очакванията поради тези предизвикателства, а перспективите на компанията за цялата година предизвикаха голямо безпокойство на Уолстрийт.

Дори силното представяне в сегмента на облачните услуги на Amazon не беше достатъчно, за да се избегнат огромните загуби в разгара на разпродажба на технологични акции. Това може да сигнализира за възможност за закупуване за дългосрочните бикове на Amazon.

4. Twitter

Twitter се открои като един от малкото силни изпълнители миналия месец. Акциите на социалните медии нараснаха с близо 27% през април, когато се появи новината, че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се опитва да придобие компанията.

Регулаторните документи показват, че Мъск е станал най-големият акционер, придобивайки близо 10% от акциите на Twitter. След това той предложи изкупуване, за да стане частна платформата на социалните медии. Това беше доста проста ситуация, която имаше много малко общо с финансовите показатели или операциите на Twitter.

5. Nvidia

Nvidia падна с повече от 30% през април, въпреки че не съобщи големи новини за печалбите. Това беше труден месец за акциите на полупроводниковите компании като цяло с предизвикателни макроикономически условия и няколко тревожни отчета за печалбите в сектора. Това доведе до странични щети за акции като Nvidia, които бяха уязвими поради агресивната си оценка. Множество технологични компании и пазарни анализатори диагностицираха още един недостиг на полупроводникови доставки, като закриването на заводи в Китай, свързани с COVID-19, е последният виновник.

Страховете от икономическо забавяне, свързано с повишаването на лихвените проценти, също са заплаха за тази циклична индустрия. Много инвеститори, които харесаха Nvidia, останаха встрани, защото акциите бяха скъпи през последните няколко години. Това може да е точно възможността, която тези хора очакваха.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари